Při hledání informací o nové politické straně, kterou zakládá ředitel CEPu Petr Mach (můj článek je tady) jsem na stránkách CEPu našel i listopadové vydání Newsletteru, v kterém je kromě jiného (nejzajímavější je článek Dalibora Roháče z Oxfordu, absolventa IES a autora skvělé bakalářské práce Tax Competition and Economic Growth :-) i článek poradkyně prezidenta Václava Klause Stanislavy Janáčkové o současné finanční krizi.

Článek mě zaujal, protože v něm Janáčková komentuje a kritizuje můj článek o finanční krizi a její interpretaci prezidentem Klausem. Je to poněkud vyčerpávající diskuse, protože za totéž už mě kritizoval prezidentův kancléř Jiří Weigl a já jsem se mu pokusil odpovědět, jak nejlépe jsem uměl. Chtěl bych proto předem ohlásit, že pokud ještě některý zaměstnanec kanceláře pana prezidenta hodlá kritizovat tuto moji odpověd, nebudu mít čas a síly opět reagovat.

Můj původní článek je tady: Ostatně soudím, že euro musí být zničeno.

Reakce Jiřího Weigla a moje odpověd na něj jsou tady: Debata s Hradem pokračuje.

Článek Stanislav Janáčkové je tady: Makroekonomické pozadí finanční krize.

Argument Stanislav Janáčkové je poměrně jednoduchý a logický: současná finanční krize je způsobena také příliš uvolněnou měnovou politikou americké centrální banky začátkem 21. století. To je argument široce přijímaný a já jsem ho v článku pro MFDNES neuvedl především z důvodu nedostatku místa. (Je ovšem zajímavé, že Václav Klaus píše v předmluvě k českém upřekladu knihy Alana Greenspana, který vyšel také v listopadu 2008: "Ve své funkci šéfa FEDu - podle které bude v historii hodnocen - byl vysoce úspěšný a v „éře turbulence", jak nazval svou knihu, byl v USA i ve světě jedním ze stabilizujících prvků. Tak to jsem zmaten - buď byl "stabilizující" nebo je příčinou krize, obě dvě věci najednou by nedokázal ani Alan Greenspan.)

O roli měnové politice jsem ostatně psal i v článku, který jsem v létě připravoval na pozvání CEPu (no ano, i takové věci se stávají...). Bohužel, článek neprošel přes přísný dohled prezidenta Klause, takže se zřejmě nedostal ani k Janáčkové. V létě jsem psal toto:

"Řešení dnešní situace není jednoduché. Nicméně, začít je třeba tam, kde problémy vznikly, to znamená na finančních trzích a u měnové politiky. Posledních 10 let provozovaly centrální banky kolektivně velmi uvolněnou měnovou politiku, čímž zvýšily množství peněz ve světové ekonomice, které hledaly investice, jakékoliv investice, a pomáhaly tak nafukovat bublinu na finančních trzích. Centrální banky proto musí utáhnout kohoutky a zpřísnit svou měnovou politiku. Musí to udělat přesto, že zpřísnění zřejmě povede k dalšímu poklesu cen aktiv. Ceny však musí najít rovnovážnou úroveň a ta je velmi pravděpodobně ještě níže než jsou dnešní ceny, především bydlení, ale i dalších aktiv, včetně řady akcií."

S tím zpřísněním měnové politiky mi to tedy zatím moc nevyšlo, ale snad mi bude prominuto. Ceny aktiv zatím padají vesele i bez přispění měnové politiky. Ale jednou éra levných peněz bude muset skončit a Amerika bude muset jít příkladem. Nicméně považuji za jasné, že měnová politika k dnešní situaci přispěla.

Můj argument byl a je stále stejný: používat finanční krizi jako argument proti přistoupení Česka k euru je empiricky i metodologicky velmi problematický a dosavadní argumenty prezidenta Václava Klause a s ním spřízněných ekonomů mi nepřijdou přesvědčivé.

Howgh!