Koncem roku 2008 nevrcholí jen finanční krize, ale zřejmě i pnutí u několika mladých mužů, kteří nejsou spokojeni, jak se vyvíjí politická situace v jejich rodných zemích. Je zajímavé podívat se na podrobnosti dvou plánů na založení nové politické strany, které se v prosinci objevily v Česku a na Slovensku.

V Česku se chystá na založení nové politické strany poradce prezidenta Klause a ředitel Klausova CEPu Petr Mach. Podle jeho vyjádření jde především o nespokojenost s politikou ODS, která jde podle Macha příliš na ruku Evropské unii a posunuje se do středu politického spektra i v ekonomických otázkách. Petr Mach zatím mluví poměrně obecně o principech fungování nové strany a doposud (psáno 10.12.2008) se k nové straně nikdo veřejně nepřipojil. Jde tedy spíše o pokus ideově se vymezit vůči jedné politické straně, která Petra Macha a jeho případné spojence zklamala.

Na Slovensku vznikl koncem listopadu záměr založit novou politickou stranu okolo Richarda Sulíka, bývalého poradce ministra financí Mikloše (a na krátkou dobu také jeho nástupce Jána Počiatka, Sulík dnes pracuje i na projektu pro české MPSV). Sulík na to jde trochu jinak: jeho strana má založenou stránku na Facebook, zatím představil poměrně obecný program nové strany a sbírá podpisy na podporu své strany. Chce se zúčastnit voleb do Parlamentu v roce 2010 a dostat se do vlády v roce 2014.

Podle mě bude zajímavé sledovat, jak tak rozdílné projekty uspějí. Machův projekt se zatím vymezuje spíše negativně a snaží se pracovat "klasickými" prostředky - tj. získat známé politiky (proto ty tajemné připomínky souhlasu prezidenta Klause), projekt připravit v malém týmu a získat financování zvenku. Sulík se evidentně inspiroval kampaní Baracka Obamy v USA, snaží se být hodně otevřený. Jeho pokus je zároveň mnohem "naivnější" - nemá základní téma (třeba i negativní, jako je odpor proti Lisabonské smlouvě), odmítá spolupráci s velkými stranami i když jeho strana de facto ještě neexistuje a celý projekt financuje se svými přáteli ze svých prostředků. Jejich (ne)úspěch nám ukáže nejen organizační schopnosti dvou mladých ambiciózních mužů, ale také robustnost stávajících politických stran v Česku a na Slovensku a jejich schopnost integrovat nové nápady a vytvářet akceschopné kompromisy.