Ve čtvrtek nás čeká dramatické zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB). Bude dramatičtější a sledovanější než kdy jindy, protože se po tříleté sérii zvyšování sazeb objevily úvahy o jejich možném snížení. Silná koruna, která se dostala až pod 23 CZK/EUR a 14,40 CZK/USD, v posledních dnech ale oslabovala, čímž rozhodování rady opět zkomplikovala.

Vše odstartoval před dvěma týdny guvernér ČNB Zdeněk Tůma svou slovní intervencí a slovy o možném snížení sazeb kvůli silné koruně. K Tůmovi se postupně přidaly další hlasy z bankovní rady.

Česká koruna je například podle vyjádření členky bankovní rady ČNB Evy Zamrazilové z konce července natolik silná, že dokáže srazit inflaci ze současných hodnot okolo sedmi procent i pod tříprocentní cíl ČNB. Snižování sazeb připustili i viceguvernér Miroslav Singer i Pavel Řežábek.

Přečtěte si, co si o silné koruně myslí naši blogeři.


Dušan ČížekGenerální ředitel stavební společnosti BAK Dušan Čížek se ohradil proti sílícím hlasům, že koruna je nesmyslně silná. Nesouhlasí ani s tím, že by se v reakci na posilování mělo přijmout euro, na které podle něj není správná doba.

 

Vím, že téma kursového vývoje naší měny a přejetí eura je teď „in“ a můj příspěvek bude jen dalším z mnoha. Přesto, nemohu si pomoci. Většina článků z poslední doby má totiž na věc názor, se kterým nemohu souhlasit. Problematika silné měny a přijetí eura je vykládána jednostranně a v trochu panické reakci na aktuální vývoj na měnovém trhu.

 Otázka první: Jsou názory exportérů na to, že měna je nesmyslně nadhodnocená správné?

 Odpověď: Ne. Problém síly koruny není její absolutní hodnota, ale jen a pouze rychlost s jakou naše měna zpevňuje...

Celý článek si přečtěte ZDE, blog Dušana Čížka najdete na adrese blog.ihned.cz/cizek.


Pavel SobíšekNa nedávnou historii upozornil ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Připomněl, že v roce 2002 rychle poklesl růst ekonomiky poté, co koruna prožila období rychlého posilování.

Nad mírou posílení koruny kroutí hlavou už i největší korunooptimisté. Kdo doufal (stejně jako autor tohoto blogu), že bude silná koruna jen krátkodobým výstřelkem finančního trhu, se přepočítal. Ne že by nebyla výstřelkem a ne že by za ní nestáli finanční investoři. V hlubším smyslu ale souvisí zpevňování koruny s dosavadní nedotčeností tuzemské ekonomiky globální finanční krizí. Právě tato nedotčenost se stala lákadlem finančních investorů k ukládání prostředků do měny s úroky, které mají daleko k atraktivnosti...

Celý článek si přečtěte ZDE, blog Pavla Sobíška najdete na adrese blog.ihned.cz/sobisek.


Problému silné měny se věnoval také hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Co si počít s korunou? Kurz koruny se rozhodl hodit za hlavu ekonomické souvislosti a vydal se v posledních dvanácti měsících strmě vzhůru. Tato informace je ale při mediální oblíbenosti české měny nošením dříví do lesa, podobně jako všechny možné i nemožné souvislosti rychlého posilování kurzu koruny. Jeden by řekl, že tahle korunová kantiléna, už začíná být obehrané téma.

Kurz měny není ničím jiným než cenou a ceny jsou základem tržního mechanismu vyrovnávající nabídku s poptávkou. V centru neokeynesiánských teorií stojí rigidita nominálních veličin v relaci k reálným ekonomickým změnám vysvětlovaná různými důvody. Odpovědí na jejich existenci je měnová politika. Pokud by se ceny hladce a bez prodlevy přizpůsobovaly reálné ekonomice, nemusela by aktivní měnová politika existovat.

Celý článek si přečtěte ZDE, blog Davida Marka najdete na adrese blog.ihned.cz/marek.


Dušan ČížekA znovu Dušan Čížek. Tentokrát polemizuje s názorem, že hrozí "vymírání" exportérů. Alespoň těch zdravých se to podle něj v žádném případě netýká. Navíc se nezvyšují ceny importů, což českým podnikatelům pomáhá.

V souvislosti s posílením kursu koruny se objevily názory, že exportní výkonnost naší ekonomiky nezadržitelně klesne, exportéři zkrachují a výrobní závody se odstěhují jinam. Dovolím si na tyto domněnky a prohlášení reagovat.

Nejprve bych chtěl čtenářům, kteří přímo nepracují ve vedení exportních výrobních podniků přiblížit jak na výrobce silná koruna působí. Silná koruna samozřejmě zdražuje korunové vstupy. Nikoli však všechny. Zdražuje jen takzvané unikátní vstupy, které nejsou mezinárodně volně obchodovatelné a jejichž cena není přenosná na jiné trhy. Tedy zejména platy zaměstnancům, některé tuzemské služby a zisk.

Celý článek přečtěte ZDE, blog Dušana Čížka najdete na adrese blog.ihned.cz/cizek.


Zda Česká národní banka sníží svoji základní úrokovou sazbu, se dozvíte v průběhu čtvrtka na ihned.cz.