Co si počít s korunou? Kurz koruny se rozhodl hodit za hlavu ekonomické souvislosti a vydal se v posledních dvanácti měsících strmě vzhůru. Tato informace je ale při mediální oblíbenosti české měny nošením dříví do lesa, podobně jako všechny možné i nemožné souvislosti rychlého posilování kurzu koruny. Jeden by řekl, že tahle korunová kantiléna, už začíná být obehrané téma.

Kurz měny není ničím jiným než cenou a ceny jsou základem tržního mechanismu vyrovnávající nabídku s poptávkou. V centru neokeynesiánských teorií stojí rigidita nominálních veličin v relaci k reálným ekonomickým změnám vysvětlovaná různými důvody. Odpovědí na jejich existenci je měnová politika. Pokud by se ceny hladce a bez prodlevy přizpůsobovaly reálné ekonomice, nemusela by aktivní měnová politika existovat.

V současnosti stojíme před opačným problémem. Řada cen (příkladem budiž ceny komodit a kurzy měn) se mění velmi rychle a souvislost s reálným ekonomickým děním se zdá být často jen mlhavá. Aktuálně se mezi ekonomy vedou plamenné diskuse o tom, zda za vysokou ceny ropy stojí skutečně poptávka z nově industrializovaných zemí, anebo oleje do ohně přilévají finanční investoři. Bez jakéhokoli alibismu se domnívám, že pravdou je obojí.

V základu stojí reálná ekonomika. V případě ropy nízké investice do těžebních zařízení v minulých letech a poptávka z Číny a spol. Za korunou stojí sbližování cenových hladin svázaná s reálnou konvergencí.

Nicméně amplitudy kolísání cen a kurzů posouvá nemalou měrou finanční trh. Ten se v posledních dvou desetiletích výrazně změnil. Celosvětový hrubý domácí produkt dosahoval v roce 1990 22,8 bilionu dolarů, v roce 2006 48,2 bilionu dolarů. Objem finančních aktiv se ve stejném období zvýšil ze 43 na 167 bilionů dolarů. Rozsah finančních nástrojů a služeb se zvyšuje, finanční trhy prohlubují. V relaci k HDP se objem finančních aktiv od roku 1990 do současnosti zdvojnásobil a dosahuje 346 procent.

Kromě prohloubení finančních trhů došlo také k vývoji nových investičních nástrojů a technik. Díky tomu se otevřely investiční možnosti pro široký okruh investorů napříč různými zeměmi i typy finančních aktiv. Další z aspektů představuje koncentrace finančního kapitálu, v čele s hedge fondy a státními fondy (sovereign wealth funds).

Ale zpět k otázce položené v úvodu. Na rigiditu cen, hospodářská politika našla odpověď, na opačný problém prozatím nikoli.