Vím, že téma kursového vývoje naší měny a přejetí eura je teď „in“ a můj příspěvek bude jen dalším z mnoha. Přesto, nemohu si pomoci. Většina článků z poslední doby má totiž na věc názor, se kterým nemohu souhlasit. Problematika silné měny a přijetí eura je vykládána jednostranně a v trochu panické reakci na aktuální vývoj na měnovém trhu.

 Otázka první: Jsou názory exportérů na to, že měna je nesmyslně nadhodnocená správné?

 Odpověď: Ne. Problém síly koruny není její absolutní hodnota, ale jen a pouze rychlost s jakou naše měna zpevňuje.

 Obecně platí, že měny států s výrazně vyšším růstem než okolní ekonomiky s vyrovnanou nebo přebytkovou obchodní bilancí zpevňují. Zejména, pokud jejich úrokové sazby jsou shodné nebo jen mírně nižší než ve zmíněných okolních ekonomikách. Rostou do doby, než tyto důvody odezní a tedy do okamžiku zhoršení ekonomických ukazatelů. Cenu měny dlouhodobě určuje trh a žádná volně obchodovaná měna nebude dlouhodobě mimo svůj reálný kurs.

 Stávající rychlý růst kursu koruny má jistě celou řadů důvodů. Těmi hlavními jsou zejména vyšší inflace, úspěšné přistoupení slovenské koruny k euru a stále příznivý ekonomický vývoj. Vyšší inflace brání ČNB razantněji snížit úrokové sazby, naopak ještě nedávno uvažovala o jejich zvýšení. Investoři do měny (úmyslně nepoužívám výraz spekulanti) jsou si tak jistí, že prudká korekce kterou by snížení sazeb vyvolalo nehrozí. Obrovský vliv má schválený konec slovenské koruny. Během pobytu v ERM 2 slovenská koruna zpevnila z 38,45 na konečných 30,126 a schválení jejího vstupu do eurozóny výrazně zvýšilo jistotu investic do přistupujících měn. Pokud vláda na základě tlaku exportérů přislíbí vstup do eurozóny v roce 2013 povede to pouze k jejímu dalšímu zpevňování. 

Problémem ve všech současných diskuzích je pocit některých mých kolegů, že měna má sloužit zájmům jejich konkrétních podniků. Silná koruna povede jistě k zániku některých odvětví. Bude mít podobný vliv na hospodářství jako úvěrová krize z 90 let. Je to ale špatně? Zaniknou neefektivní podniky, zvýší se počet dostupných pracovních sil a klesne dnešní extrémní tlak na růst mezd. To vše přeci potřebujeme.

 Otázka druhá: Je přijetí eura správná reakce na měnový vývoj?

 Odpověď: Ne. Odpověď nemůže znít jinak už jen proto, že euro nemůže být přijímáno jako reakce na příznivý nebo nepříznivý vývoj, ale jako rozhodnutí založené na hluboké analýze výhod a nevýhod společné měny a posouzení aktuální situace naší ekonomiky.  

Navíc zahájením vstupu do eurozóny jen podpoříme další prudké zhodnocování kursu koruny. Pro ilustraci tohoto efektu stačí přepočíst vstupní kurs slovenské koruny. Historicky se slovenská koruna pohybovala na úrovni 74-76 SKK za 100 CZK. Pouhým přepočtem vstupního kursu SKK tímto poměrem dostaneme 22,60 za euro.  

 Otázka třetí: Je na přijetí eura správná doba?

 Odpověď: Ne. Naše ekonomika v rozporu s tvrzením Martina Jahna v článku „Desetkrát ano pro přijetí eura“ není připravena na euro. Nominálně plněním Maastrichtských kritérií snad. Reálná ekonomická konvergence však dosahuje sotva 70 procent. Stejně tak o sladěnosti hospodářského cyklu zatím nemůže být řeč.

Viz: http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/strategicke_dokumenty

 Přijetím eura končí ochrana ekonomiky měnou. Že nás v poslední době koruna moc nechrání? Protože to nepotřebujeme. Ale v okamžiku, kdy půjde hospodářství dolů půjde dolů i kurs a ekonomika dostane rozvojový impuls, domácí zboží bude zase levnější atd.. Když přijmeme společnou měnu, její kurs a úrokové sazby se rozhodně nebudou řídit problémy naší ekonomiky. To konec konců vidíme na problémech italské, řecké, španělské a nyní i irské ekonomiky. Jejich hospodářský cyklus byl také odlišný od zbytku eurozóny a měnová politika šla proti jejich skutečným zájmům.

 Na závěr: 

Pokud bych mohl, doporučil bych vládě prohlášení, že ČR nepočítá se vstupem do ERM 2 před rokem 2015. Zároveň, pokud to vývoj cen dovolí alespoň symbolické snížení sazeb na srpnovém zasedání bankovní rady ČNB. To by omezilo největší spekulace. Svým kolegům, kteří sní o euru za 28 bych ale jednoznačně doporučil zaměřit se na to, jak přežít s kurzem pod 20, který jednou určitě přijde.