Omlouvám se za opakování, o stejném tématu jsem psal už začátkem října v kometáři Finanční krize a Rusko. Páteční jednání mezi prezidenty Francia a Ruska, Sarkozym a Medveděvem však přinesla stejný výsledek: Francie  a Rusko SOUHLASÍ s návrhem na nový regulační rámec světových finančních trhů! Sarkozy to nazval "regulovaným kaptalismem", Medveděv to ani pojmenovávat nijak nemusel, stačí se podívat, jak to funguje v Rusku.

Obávám se, že situace je vážná: francouzský prezident má pocit, že do konce roku musí "vyřešit" finanční krizi a je ochoten spojit se třeba s ďablem, aby své návrhy prosadil. Zatím sice nemá jasné návrhy, ale  už se dohaduje s Ruskem o jejich podpoře... Rusko ale není partner do takové debaty. Rusko je bohatý ropný stát (stát, ne obyvatelstvo!), se stovkami miliard dolarů rezerv, ale s naprosto netransparentním a neefektivní finančním trhem, postiženým rozsáhlou korupcí a státní libovůlí, podle které firmy buď prosperují nebo zanikají.

Jakou regulaci chce Sarkozy zavádět s Ruskem? To je příliš krutý žert, obávám se.

Z jiných důvodů je stejně absurdní návrh Sarkozyho neinstalovat v Evropě žádné rakety na obranu proti střelám hromadého ničení (a tedy ani radar v Česku) a pěkně se o všem napřed dohodnout s Ruskem. Co tím, proboha, sleduje? Obranné rakety v Polsku jsou stejné jako útočné rakety v Kaliningradu? Angličané na to mají pěkné přísloví: With friends like these you don't need enemies. :-(