Evropská centrální banka a centrální banky USA, Velké Británie, Kanady, Švédska, Švýcarska, Spojených arabských emirátů a dokonce i Číny snížily koordinovaně své úrokové sazby ve snaze přesvědčit světové finanční trhy, že jsou odhodlány uvolnit měnovou politiku tak, jak to bude třeba, aby se konečně pohnuly zablokované kreditní linky.

Koordinace mezi tolika centrálními bankami je jistě úspěchem a je dobře, že k ní došlo před zasedáním IMF ve Washingtonu (tento víkend). Již v létě jsem argumentoval, že samotný FED či ECB na dnešní situaci nestačí.

Problém je, že v roce 2008 již nestačí dohoda amerických, evropských a japonských bankéřů, jak to bývalo ještě v 80. letech dvacátého století. Důležitou roli dnes hrají centrální banky v Rusku, Číně, Indii, Brazílii a dalších státech, kde nezávislost centrální banky je iluzorní koncept. Tady je zřejmě nutné aktivní zapojení nejvyšších reprezentací vyspělých zemí, aby přesvědčili své partnery o nutnosti koordinace měnové politiky. " (Citace z příspěvku pro sborník CEPu, který se nakonec do sborníku nedostal :-))

Jedna věc mě však zaráží: rozdílný přístup Ruska a Číny k dnešní situaci a až odpudivá nekonzistence francouzské politiky (doufám, že jen francouzské a ne celoevropské). Ruská burza klesla ze všech světových burz nejvíce (za rok ztratila 63% hodnoty), ale ruská vláda se snaží s krize vydobýt co nejvíce politického kapitálu. Po námluvách s Islandem přišla na řadu jednání s francouzským prezidentem Szarkozym. Ten po jednání prohlásil, že podporuje ruské návrhy na projednání nového konceptu celoevropské obrany. Medveděv měl ještě žaludek na konstatování, že "události v Gruzii"potvrdily správnost jeho plánu na nový systém evropské bezpečnosti.

Jak by takový systém mohl vypadat jsme v Gruzii viděli poměrně názorně a nepřekvapuje, že se Rusko snaží využít příležitosti. Co překvapuje je podlézavost francouzské reakce a francouzský nápad na nový rámec i pro mezinárodní finanční regulaci. Jak by, upřímně řečeno, mohlo Rusko přispět? V jakých oblastech finančního zprostředkování má Moskva jakékoliv relevantní zkušenosti? Není jasné, co tím Szarkozy myslel, ale je fakt, že budova RVHP v Moskvě by se hodila....