Jest mi velkou ctí, že se o mém článku o prezidentských volbách v USA zmínil i Bohumil Doležal ve svém deníku Události. Doležalův zápisník čtu pravidelně a je to většinou osvěžující čtení. Včera mně nicméně pan Doležal vyčinil, že jsem vyjádřil názor, že vítězství Obamy ve volbách možná stojí za některé jeho pochybné či nejasné ekonomické názor a označil mne za latentního protibělošského rasistu.

Tady je komentář Doležala: "Ondřej Schneider píše o tom, co Amerika očekává od nového prezidenta, a co si může slibovat od každého z kandidátů. Uzavírá: „Možná je už Amerika zralá na historický okamžik, kdy jí bude vládnout příslušník jiné než bílé rasy, a možná, že za to trocha levicového ekonomického programu stojí.“ Je mi líto, ale to je latentní rasismus (protibělošský, i protibělošský rasismus je možný, i když stoupenci „politické korektnosti“ při tom slovním spojení dostávají nepochybně epileptické záchvaty). Pro každou zemi – a tedy i pro USA - je důležité, aby prezident měl rozumný a realistický program. To, jestli je bílý, černý, žlutý nebo puntíčkovaný, je zcela irelevantní a zavádějící."

Nechal bych to být, ale pak jsem si přečetl názor Michala Semína "Černošská teologie..." V něm Semín píše: "Barack Obama působí dojmem inteligentního, umírněného liberála, sledujícího zájmy americké střední třídy, usilujícího o zlepšení obrazu USA ve světě. Tento sdělovacími prostředky šířený šedý zákal znesnadňuje pravdivý a realistický pohled na muže jménem Barack Hussein Obama. Tento senátor, který je svým původem jen zpola černý a svou výchovou bílý (jeho včera zesnulá bílá babička k černochům příliš vřelý vztah neměla), byl a zůstává „černý" svojí politikou. Když se dnes hovoří o rasismu, automaticky se tím myslí přezíravý až nepřátelský postoj bělochů k jiným rasám. Kdo se však jen trochu orientuje v americkém veřejném životě, pak nemůže popřít, že v USA existuje početný proud radikálních černošských organizací a hnutí, jejichž program má zřejmý rasový podtext."

Co se to tady děje? Co je rasistického na tom, když připustím, že fakt, že prezident USA bude černoch je významný sám o sobě? Samozřejmě, že nejdůležitější je, aby prezident měl slušný program a vědel co má dělat. Ale upřímně řečeno, jak to poznáme? Většina voličů spoléhá na integritu a inteligenci kandidátů a nestuduje detaily programu. Ale to, že Obama pochází z (částečně) černošské rodiny je pro řadu Američanů osvobozující pocit.

U Semína je to ještě vážnější. Ano, mezi černochy existuje řada extrémistů. Mezi bělochy také. Takže co z toho plyne? Že se máme bát prezidenta Obamy? Je mi líto, tohle je rasismus. A je mi to líto dvojnásob, protože Michal Semín je inteligentní a výborný blogger...