Islandská vláda dnes oznámila, že usiluje o dohodu s Ruskem, kdy by jí Rusko poskytlo 4 miliardy euro na posílení rezerv výměnou za 99-ti letý pronájem letiště v Keflaviku. Ruská vláda to "zvažuje". Tak to už jde legrace stranou.

Islandská ekonomika má velké potíže, islandské banky posledních deset let agresivně expandovaly a svoji expanzi financovaly půjčkami na trhu (úspory Islanďanů nestačily). Tato strategie narazila na současné zamrznutí finančních trhů a islandské bank mají vážné potíže, jednu z nich vláda již znárodnila (Landsbanki), u další již drží 75% (Glitnir) ostatní se k tomu blíží.

Situace je tedy vážná, ale islandský krok je přesto těžko pochopitelný. Island je na půl cesty mezi Evropou a Amerikou, Keflavik byla dlouho základnou NATO, kterou používali hlavně Američané pro výzvědné lety nad Sovětským svazem. Že by zrovna Keflavik "patřil" Rusku je pro NATO a hlavně Američany dost silná káva.

Možná, že Island jen vydírá a chce velkorysejší pomoc od západních států, ale je to hodně riskantní krok, který by názorně dokázal, jak se ekonomická krize může rychle změnit v politickou.