Již jsem psal, v jak citlivé situaci jsou některé evropské banky. Tady je tabulka, která tyto obavy vyvolala:

Některé banky mají masivní "leverage", vyšší než americké banky. V Evropě se leverage v regulaci prakticky nepoužívá, jako příliš jednoduchý nástroj. Některé evropské banky však používají složitější operace, aby svoji pozici v očích regulátorů vylepšily.

"Téměř-bankrot" americké pijišťovny AIG ukázal, jak závislé na amerických trzích evropské banky jsou. AIG poskytla evropským bankám pojistky (credit default swaps) za 300 miliard dolarů, které měly za cíl výlučně snížit jejich regulatorní náklady a ne skutečně eliminovat rizika. V případě bankrotu AIG by evropské banky rázem nebyly schopné plnit své regulatorní povinnosti.

V této situaci navrhuje skupina evropských ekonomů vytvořit nový, sjednocený evropský finanční dozor. Ekonomové Alesina, Tabellini, Boeri, Baldwin, Buiter, Gros, Wyplosz a řada dalších dále navrhují, aby Evropská investiční banka rekapitalizovala evropské banky a předešla tak finanční krizi v Evropě. Výzva ekonomů je tady: Open Letter To European Leaders.

Již v předešlém čláínku jsem psal, že podobné návrhy zřejmě nemají naději na politicku podporu, apespoň ne do doby, než budou bankrotovat velké evropské banky. Na druhou stranu, pod výzvu se podepsali nejlepší evropští ekonomové, řada z nich publikovala články, které Evropskou unii rozhodně nešetřily, řada z nich žije mimo Evropskou unii. Nejde tedy o a blouznění několika federalistů z Evropského parlamentu.