Vzpomínám si, jak se během „Palachiády“ v lednu 1989 říkalo „tak zase zítra, a pozítří, a za týden…“ Trochu podobně jsem si připadal včera, kdy se po týdnu konala již druhá demonstrace odpůrců Lisabonské smlouvy před velvyslanectvím Irské republiky. I přes téměř neprodyšnou mediální blokádu přišlo více lidí než před týdnem. A jistě přijde ještě více vlastenecky smýšlejících Čechů příští sobotu (3. říjen, 15h), kdy od irské ambasády vyjdou na Pražský hrad podpořit prezidenta Václava Klause a vyzvat jej, aby tváří v tvář všem výhrůžkám vytrval a Lisabonskou smlouvu neratifikoval.

Se svolením Lukáše Petříka zde zveřejňuji jeho reportážní článek z euro.cz:

Exposlankyně Evropského parlamentu Jana Bobošíková na čtvrteční poklidné manifestaci před irskou ambasádou na podporu Irů v jejich odporu k Lisabonské smlouvě oznámila, že shání podpisy poslanců pro novou ústavní stížnost na Lisabonskou smlouvu. Se sbíráním podpisů jí pomohou poslankyně ODS Eva DundáčkováAlena Páralová. Dundáčková sama na minulém shromáždění řekla, že poslanci hlasovali ve sněmovně pod nátlakem. Bobošíková se rozhodla, že osloví ústavní právníky pro sepsání nové stížnosti. Chce nové podání i financovat.
„Již dnes jsem oslovila své kolegy. Věřím, že mezi 35 poslanci ODS, kteří hlasovali proti, a mezi 11, kteří se zdrželi, najdeme dost hlasů,“ řekla Euro.cz Eva Dundáčková. Ta věří, že po pádu vlády a při ukončení projektu amerického radaru poslanci ODS další podání podepíšou.
Je velmi pravděpodobné, že iniciativu dále podpoří poslanci Juraj Raninec, Vlastimil Tlustý či Jan Schwippel. Ve sněmovně je rovněž 26 poslanců KSČM, kteří nepodpořili Lisabonskou smlouvu a mohli by přispět svými podpisy. Pro nové podání je potřeba 41 poslanců.
Na akci před irským velvyslanectvím se sešlo přes 200 lidí. Hovořili zde i europoslanci ODS Ivo Strejček a Hynek Fajmon. „Ahoj, Irové, sdílíme stejný osud jako vy. Je mi líto, že tuto akci nepořádá ODS,“ řekl europoslanec Strejček.
Fajmon zase kritizoval nátlak na Irsko a fakt, že je donuceno hlasovat o Lisabonské smlouvě podruhé, ačkoli už ji jednou odmítlo. Stejně jako před tím odmítli dvojče Lisabonu Francouzi a Nizozemci. „Politici se dohodli, že ve svých zemích již nepřipustí další referenda, Irové mají možnost o smlouvě hlasovat jenom proto, že jim to předepisuje jejich ústavní systém,“ řekl Fajmon. 
Ředitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl řekl, že ho mrzí obrat ODS v otázce Lisabonské smlouvy. Předseda Strany Svobodných občanů Petr Mach přečetl zdravici šéfa europoslanců britské euroskeptické strany UKIP Nigela Farage. Ta v britských volbách do Evropského parlamentu skončila druhá za konzervativci. Farage nedávno přijal na Hradě český prezident Václav Klaus.

„Vážení přátelé, je mi líto, že zde dnes s vámi nemohu být osobně a spolu s vámi manifestovat před velvyslanectvím Irské republiky v Praze. Toto vyjadřování nesouhlasu s elitami EU, které slouží jen samy sobě, je v zájmu občanů nejen z Irské republiky. Můžete si však býti jisti, že já tento postoj též manifestuji obyvatelům britských ostrovů každý den, co mi síly stačí,“ sdělil za Farage zúčastněným Mach.

„Víme, že většina lidí ve většině satelitních zemí EU je proti Lisabonské smlouvě a Rada EU to ví také. Z jakého jiného důvodu se tajně domluvili, že v žádné jiné zemi nesmí být vypsáno referendum? A proč koneckonců vůbec sepsali Lisabonskou smlouvu, když její takřka totožná verze pod názvem Evropská ústava byla již poražena lidovým hlasováním ve Francii a Nizozemsku? Tušíme, že na nás pomalu doléhá nová doba temna srovnatelná s evropskými diktaturami dvacátého století,“ varoval Farage.

„Jakkoli poctivý byl výklad německého ústavního soudu, pouze statečné odhodlání vašeho prezidenta Václava Klause a irská neohroženost stojí nyní v cestě tomuto nepříteli a jeho úděsné smlouvě,“ vzkázal do Prahy Farage. Ve svém dopise dále sdělil, že v úterý jedna z nejrenomovanějších agentur na výzkum veřejného mínění Gael Poll zveřejnila průzkum prováděný mezi 1500 respondenty z celého Irska – což byl jeden z největších výzkumů veřejného mínění v této věci vůbec – podle kterého po odečtení odpovědí „nevím“, 59 procent řeklo, že hodlá hlasovat „ne“.

Celý pozdrav Nigela Farage si můžete přečíst zde.

Petr Mach dodal, že věří, že prezident Václav Klaus Lisabonskou smlouvu nepodepíše a v tomto jeho postoji je nutné ho podpořit při další akci s názvem Pochod na Hrad, která se koná příští sobotu od 15 hodin, kdy se půjde od irského velvyslanectví směrem na Hrad, kde se prezidentovi předá petice proti Lisabonu. Petr Mach se v pondělí 28. září zúčastní v irském Dublinu tiskové konference organizace People's Movement, která zastřešuje několik institucí vystupujících proti schválení Lisabonské smlouvy.

Michal Semín jako pořadatel akce z iniciativy D. O. S. T. na závěr vyjádřil své politování nad tím, že až na několik výjimek média ignorují tuto akci.
„Když se někde sejde 50 opilých neonacistů nebo anarchistů, tak se média mohou přetrhnout. Když několik set lidí přijde poklidně vyjádřit odpor k Lisabonské smlouvě, tak média, včetně veřejnoprávních, okázale mlčí,“ řekl. „Asi příště budeme muset udělat podobnou akci před Kavčími horami, aby nás Česká televize placená z našich daní vzala na vědomí,“ dodal.

Na akci se rovněž objevil i senátor ODS Petr Pakosta, který je jedním z iniciátorů nové senátorské stížnosti na Lisabon. Poslanec Jan Schwippel, který avizoval svou účast, se nezúčastnil kvůli projednávání rozpočtu ve sněmovně.

Demonstrace se pomalu rozjíždí...

 

 Hovoří Ivo Strejček, poslanec Evropského parlamentu...

 

... a jeho kolega Hynek Fajmon

 

 

Jana Bobošíková hovoří o připravované ústavní stížnosti

 

 

Moderující autor tohoto blogu

 

Martin Čejka čte projev D.O.S.T.

 

Petr Kratochvíl, ředitel Divadla Ta Fantastika

 

David Prentis z Hnutí pro život

 

Mária Pešeková, místopředsedkyně Mladých křesťanských demokratů

 

 

Kryštof Kindler, místopředseda Právo a spravedlnost

 

  ... a na závěr zazněly irská a česká státní hymna

 GO MBEANNAÍ DIA ÉIRE! BŮH ŽEHNEJ IRSKU!

 

 

P.S. Za fotografie děkuji Vlastovi Fillerovi!