Televizní drama První den režiséra Andrease Prochasky (ve 20.15 hod.na druhém kanálu rakouské veřejnoprávní televize ORF) je vrcholem dnešního komponovaného večera na téma atomová energie, jenž se vysílá při příležitosti 30. výročí referenda o jaderné elektrárně Zwentendorf. Film pojednává o katastrofě atomové elektrárny v Česku a zabývá se otázkou, „co se stane, když se něco stane“, informují dnes deníky Die Oberösterreichischen Nachrichten a Kurier.

 

„Po oznámení poruchy (jedná se o nadprojektovou havárii) reagují rakouské krizové štáby profesionálně, a přece jsou konfrontovány se situací, s níž žádné cvičení nepočítalo. Podle scénáře je ohrožen především dolnorakouský Horn,“ uvádí se v programu.

 

Není nic nového, že občané Rakouska jsou silně většinově proti jaderným elektrárnám. Rakouskými právními předpisy je dokonce stanoven zákaz využívání jaderné energetiky. Proč však nejvíce zaznívají protesty vůči Temelínu ukáže i dnešní večerní pořad. Jen pod čarou, před devíti roky například právě zmíněný list Die Oberösterreichischen Nachrichten odmítl inzerci ČEZ, kde jsme chtěli rakouským občanům objasnit všechny aspekty kolem jaderné elektrárny Temelín. Vysvětlením bylo, že inzerce se neslučuje s oficiální politikou Rakouska.

 

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ