chanel-coco1__350x210_.jpgDodnes je bezpochyby nejznámější francouzskou módní návrhářkou historie a také zřejmě jedinou, u níž si nejen znalci vysoké krejčoviny vybaví nejen její tvář, ale i nejznámější modely - z každého kousku se stal módní pojem.

Klasický vlněný chanelovský kostýmek, pouzdrová sukně ke kolenům, sáčko z barevného tvídu se zlatými knoflíky kombinované s několika řadami perlového náhrdelníku. Kabelky s dvěma propletenými písmeny C. Malé černé koktejlky, nošené přes den i na večer. Volná přepásaná tunika v době, kdy se ještě ženy šněrovaly do korzetu. Kultovní parfém No. 5, do něhož se oblékala Marilyn Monroe jako do pyžama.

To všechno je Gabrielle "Coco" Chanel, která v tomto týdnu slaví 125 let od svého narození.

Narodila se v chudé farmářské rodině v městečku Saumur u Loiry ve znamení lvice – a její horoskop jí předurčoval k triumfálnímu úspěchu. Je nejvlivnější představitelkou luxusní Haute Couture, magazín Time ji jako jedinou představitelku módního odvětví zařadil do žebříčku stovky nejmocnějších osobností 20. století.

Elegance je základ, elegance je jednoduchost

chanel-coco2__550x367___350x210_.jpgCoco Chanel přitom byla první designérkou, která ženy po první světové válce učila oblékat se nikoliv příliš složitě a zdobně, ale spíš účelně. "Šiju modely pro všechny příležitosti. A tím myslím opravdu pro všechny. Moje zákaznice se vždycky musejí cítit elegantně a pohodlně zároveň," tvrdila Coco Chanel, která si údajně jako první Francouzka nechala ostříhat vlasy v americkém stylu Josephiny Bakerové – téměř nakrátko. Pompézní secesní dekorativnost změnila v jednoduchou, střízlivou eleganci.

Coco Chanel byla první návrhářkou, která šperk považovala za nedílnou součást oblečení, navrhovala však i "revolučně" volné, plandavé oblečení na sport i pro volný čas – plátěné capri kalhoty, lehoučké blůzy, pulovry s výstřihem do V. Opovrhované „pracovní“ látky jako pleteniny, žerzej a tvíd, povýšila na žádanou komoditu a synonymum luxusu. Cokoliv ušila, stalo se hitem.

"Můj recept na úspěch? Střízlivost a jednoduchost, a zároveň věčné snění. Jednoduchost je klíč k opravdové eleganci," řekla Coco Chanel v roce 1923 magazínu Harper's Bazaar. Zároveň prosazovala nemačkavé tkaniny, které se lehko skladovaly. "Jak může moderní žena cestovat nalehko a kam ji napadne, když její oblečení a klobouky vyžadují kufr jako skříň, aby udržely tvar?" řekla Chanel už v roce 1919.

chanel-nr-5.jpgMiliónářku z Coco Chanel neudělalo oblečení, ale parfémy. Respektive jediný parfém – legendární "číslo pět", který v roce 1921 na její žádost vyvinul slavný Ernest Beaux. Chanel No. 5 se (jako vůbec první sytetický parfém, který nesl jméno návrháře) stál nežádanější vůní dvacátého století.

Královna luxusu a dekadence

Coco Chanel si záhy po svém prvním úspěchu začala libovat i ve výstřednostech. Byla královnou dekadentních pařížských večírků dvacátých let, více než třicet let svého života strávila v hotelu Ritz Paris, jehož největší apartmá se stalo její rezidencí. Na letní byt jezdila na Francouzskou riviéru, její impérium bylo státem ve státě – a zůstalo jím i během druhé světové války a nacistické okupace, i když v té době se Coco Chanel rozhodla uzavřít své obchody. "Tohle není čas na vysokou módu," vysvětlila tehdy padesátiletá návrhářka stroze svým příznivcům (aby později čelila dodnes nepodloženým obviněním ze styků s Nacisty).

Značka Chanel se i po její smrti 10. ledna 1971 (designérce bylo 87 let) udržela na vrcholu světové popularity, i díky novému kreativnímu řediteli, jímž se v osmdesátých letech stál extravagantní Karl Lagerfeld.

Chanel dodnes propaguje svoji tradici nejluxusnější světové módní značky, zároveň se však orientuje na stále mladší generaci zákazníků. To podporuje i provázání značky Chanel na hvězdy zábavního průmyslu. Tváří parfému Coco Mademoiselle je už druhou sezónu populární mladá britská herečka Keira Knightleyová, Coco Chanel míří i na stříbrné plátno: v připravovaném životopisném filmu režisérky Anne Fontainové ztvární legendární návrhářku někdejší Amélie z Montmartru, Audrey Tautouová.

Irena Zemanová, foto: www.isifa.com