Zvýší sledování olympiády u televizních obrazovek spotřebu elektřiny i v Česku? Zřejmě ne. Nebo jen stěží pozorovatelně.

Ale významné sportovní přenosy se občas projeví i na spotřebě elektřiny. Záleží však na denní hodině, kdy se daný přenos uskuteční. V době nižší spotřeby (víkend, noční hodiny) se „super“ atraktivní sportovní přenos projeví průkazně. Poněkud extrémně se toto projevilo před deseti roky během naganského olympijského hokejového finále Česko – Rusko, kdy naši reprezentanti vybojovali zlaté medaile.

Slavné finále totiž vyvolalo kromě nadšení hokejových fanoušků i výrazné skokové zvýšení odběru elektrického proudu. Změnu ve spotřebě bylo možné dobře sledovat, protože finále připadlo na časné ranní nedělní hodiny.

Skokové neočekávané zvýšení odběru elektrického proudu není pro řízení elektrizační soustavy ČR žádnou katastrofou, nicméně vyžaduje reakci dispečerů v řádu několika sekund, maximálně minut. Elektřinu nelze skladovat a tak výroba se vždy musí rovnat spotřebě.

V případě „naganského“ skoku představovalo zvýšení odběru oproti plánovanému zatížení v maximu až o 600 MW navíc (více než instalovaný výkon největšího uhelného bloku v ČR v elektrárně Mělník, který má 500 MW), přičemž okamžité změny dosahovaly hodnoty až 200 MW (instalovaný výkon větší než má hodonínská elektrárna). Tento výkon musel být zprovozněn o přestávkách hokejového finále během několika sekund. Vzhledem k tomu, že najetí uhelné elektrárny z nuly na plný výkon trvá i několik hodin, musely výkyvy odběru operativně zvládnout především vodní elektrárny schopné najet během několika vteřin, minut a další zálohové zdroje, které mají dispečeři k dispozici.

Letošní letní olympiáda se koná v Číně a vzhledem k časovému posunu by bylo možno předpokládat, že se vyšší spotřeba může projevit. V programu her však před 6:00 hodinou nenalezneme žádný atraktivní trhák, který by mohl masově přitáhnout české fanoušky ke sledování. Během dne již eventuální zvýšená spotřeba bude těžko prokazatelná, pokud vůbec vznikne. Vzhledem k tomu, že se tento čas kryje s normálně zvýšenou spotřebou, rozhodně nepůjde vysledovat souvislost se sportovními přenosy tak, jak tomu bylo během naganské olympiády.

Lze tedy očekávat, že během noci může být vlivem televizních přenosů nepatrně vyšší spotřeba, ale z hlediska celkové spotřeby půjde o opravdu zanedbatelné množství.

Na vysvětlenou: Graf spotřeby názorně ukazuje, jak během slavného vítězného hokejového zápasu vzrostla oproti normálu (dolní křivka) spotřeba elektřiny. Tři vrcholy červené křivky skutečné spotřeby neodpovídají průběhu tří třetin, ale naopak začátku utkání a přestávkám mezi nimi, kdy si lidé vařili snídani, kávu, atd. Vzhledem k nočnímu vysílání ze vzdáleného japonského Nagana byla spotřeba elektrického proudu mírně zvýšena po celou noc.

 

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ