Polský Fiat 126p, auto pro celou rodinu ze 70. letŘíkalo se mu "maluch" (mrňous) a pro řadu polských rodin byl prvním automobilem v jejich životě. O nepohodlném, poruchovém a hlasitém Fiatu 126p se léta mluvilo jako o "chraptítku" či telefonní budce na kolech, přesto se stalo fenoménem. Dnes se Poláci ke svému malému vozítku se sentimentem vracejí. Vylaďují jeho výkon nebo naopak uřezávají střechu a brázdí polské silnice.

První Fiat 126p sjel z automobilové linky v jihopolském městě Bielsko-Biala v červenci 1973. Stálo 69 000 zlotých, pokud ale člověk nechtěl čekat v dlouhách pořadnících, na burze bylo k mání za téměř dvojnásobnou sumu. 120 000 zlotých bylo začátkem sedmdesátých peněz pro většinu Poláků téměř nepředstavitelnou sumou, průměrný plat tehdy činil asi 3000 až 4000 zlotých.

Malé vozítko se záhy stalo snem polských řidičů. "Bylo s ním možné zaparkovat prakticky všude a jeho provoz byl levný," vysvětluje přednosti auta Piotr Kalinowski z varšavského automotoklubu. Ačkoliv se to dnes zdá neuvěřitelné, "maluch" byl určen pro průměrnou rodinu, tedy dvě dospělé osoby a dvě děti. "Jezdili jsme s ním do Bulharska se starou almarou na střeše, táta měl kolena až u uší a vylezl vždycky strašně zlámaný," vzpomíná Beata Swarowská z Varšavy.

Výroba auta skončila v září 2000, vůz jednoduše přestal vyhovovat požadavkům moderní doby. Za pětatřicet let se vyrobilo 3,3 milionu kusů, z toho na export bylo určeno okolo 900 000 vozů. Jedním z vrcholů jeho slávy byly známé závody Rally Monte Carlo, na níž "maluchy" v roce 1975 absolvovaly zkušební jízdu mimo hlavní soutěž.

Čtyřkolý miláček slouží Polákům dodnes. Po silnicích jezdí podle policejních statistik okolo dvou milionů hranatých modelů. Zemědělci v nich převážejí krmivo, řemeslníci barvy a nářadí, v horách se objevuje fiat s připojeným pluhem, ale nejčastěji se vůz stává členem rodiny a mnohdy získává vylepšení v podobě silnějšího motoru. Závodů Fiatů 126p se v Polsku koná několik za sezonu. Jejich majitelé s nimi jezdí také na srazy fanoušků tuningu do okolních zemí. "Vůz může dosáhnout rychlosti až 120 kilometrů za hodinu, a to nejen z kopce, jak někteří tvrdí," konstatuje Kalinowski.

Fiat 126p se dočkal také verze cabrio, terénní, kombi, a dokonce byl předělán na obojživelné vozidlo. Sympatické autíčko, které prý má opravdu duši, zachraňují ze smetišť a opravují skuteční nadšenci. Zásada je jedna: čím starší, tím lepší.

ČTK/red, foto: auta5p.eu