EmbryoPřed půlnocí 25. července 1978 byl porodní sál v nemocnici v britském Oldhamu přeplněn téměř k prasknutí. Všichni přítomní si uvědomovali, že pokud uspějí, tento den se zapíše do historie. Na operačním stole ležela Lesley Brownová a lékaři jí císařským řezem pomáhali porodit dceru Louise. Novorozeně lišící se od všech ostatních dětí tím, že nebylo počato v těle matky, ale ve zkumavce.

Devět měsíců předtím vzal tým lékařů na univerzitě v Cambridgi vajíčko Louisiny matky a v živném roztoku ve skleněné misce ho oplodnili spermií otce. Experimentální procedura byla před třiceti lety pro manžele Brownovi jediným způsobem, jak mít dítě, protože Lesley měla neprůchodné vaječníky a nedařilo se jí počít normální cestou.

Několik párů už předtím oplodnění in vitro podstoupilo, ale bez úspěchu.

Když potom lékaři té červnové noci na nemocničním sále přestřihli Louisinu pupeční šňůru, čekali na jediný zvuk. Ten se ozval během několika sekund. Křik a pláč novorozeněte prořízly napjaté ticho, první dítě počaté mimo ženské tělo bylo živé a zdravé.

"Báli jsme se, že nebude v pořádku. Báli jsme se, že bude mít nějakou vrozenou vadu, kterou se nám během předchozích vyšetření nepodařilo odhalit," prohlásil jeden z přítomných lékařů a kolega průkopníků umělého oplodnění. "Kdyby měla třeba rozštěp patra nebo jinou vadu, mohlo by to vrhnout stín na celý projekt. Lidé by nás obvinili, že to zavinilo právě oplodnění in vitro."

Začátek nové éry

Atmosféra kolem narození prvního dítěte ze zkumavky byla tehdy napjatá. "Většina lidí tehdy měla pocit, že nemáme právo se takto vměšovat do vzniku lidského života. Že si zahráváme s přírodou," řekl jeden z lékařů. Lidé měli také obavy, že uměle počaté děti budou mít zdravotní i jiné problémy.

Narození Louise, živé a zdravé, mnoho kritiků umlčelo. Před třemi desetiletími se tak 25. červenec stal přelomem pro páry marně toužící po potomcích. Od té doby se na světě narodilo ze zkumavky už několik milionů dětí.

Rodina Brownova vešla do historie ještě jednou. Louisina mladší sestra Natalie, která se narodila v roce 1982 také po oplodnění in vitro, skoncovala s obavami, že uměle počaté děti nebudou moci mít vlastní děti. Před devíti lety se jí po přirozeném početí narodila dcera Casey, první potomek dítěte ze zkumavky.

Kristýna Greplová