Nynější hospodářská krize má v Rusku své zvláštnosti. Diváci televizních kanálů se o ní dozví pouze z vystoupení politiků, kteří tvrdí, že žádná krize Rusku nehrozí.

Mezi místními novináři se hovoří o tom, že prezidentský úřad obvolal všechny televizní kanály a požádal ředitele, aby při informování o ekonomice nepoužívali příliš katastrofické termíny. Slova jako "pád" nebo "krize" se mají zaměnit na neutrálnější "pokles". Příkaz dostaly státní televize, ale i soukromá ekonomická zpravodajská stanice RBK.

Podobné drby by člověk normálně ignoroval, tento byl ale nepřímo potvrzen výzkumem agentury Medialogija, která se zabývá monitoringem ruských médií. Agentura objevila, že slovo "pád" se objevilo naposledy ve vysílání prvního státního kanálu 16. září, na stanici VGTRK o den později, na soukromých televizích NTV a RBK 18. září.

Nejmasovější deník Komsomolskaja pravda také každý den publikuje články o neexistenci hrozeb pro ruskou ekonomiku a slovo "pád" v souvislosti s ruským akciovým trhem byste v komentářích hledali marně. I další rozšířené deníky státní i soukromé jsou krajně zdrženlivé při informování o pádu cen ruských akcií, kvůli čemuž byly moskevské burzy několikrát uzavřeny.

Jednotu ruské mediální scény narušuje jen nezávislá televizní stanice REN TV a deníky Kommersant a Vedomosti. Ty jsou primárně ekonomickými tituly a podle informací z redakcí jim podřízení Dmitrije Medveděva ani nevolali. Asi chápali, že by nepochodili.

Jednota ale není ani v Kremlu. Na rozdíl od premiéra Putina nebo prezidenta Medveděva si ministr financí Alexej Kudrin nebere servítky. Při vystoupení na konferenci Rusko na pozadí světové krize použil biblické podobenství o sedmi tučných a sedmi hubených kravách, čímž de facto prohlásil, že raketový růst ruského hospodářství končí a kvůli pozvolna klesajícím cenám ropy přijdou hubenější léta.

Podle něj Rusko přijde o jedno procento hospodářského růstu, který tak bude činit 5,7 %, což je skoro o dvě a půl procenta méně než loni.

Státní kanál VGTRK připravil reportáž o Kudrinově vystoupení. Na poslední chvíli ji ale z vysílání stáhl. O krizi se přeci nehovoří.

 

 

Text byl publikován v pozměněné podobě v deníku Hospodářské noviny