Středočeský hejtman se vydal po obcích a městech. Je to vlastně jeho volební kampaň a budiž mu přána. Ale mohl by jezdit častěji a méně okázale, byl by už dávno věděl, jakým problémem je, že v obcích a městech na Zápraží, tedy v kraji za Prahou, bydlí lidé, kteří v nich nejsou přihlášeni. Bydlí a požadují veškerý komfort, který k bydlení patří, ale obce a města na ně od státu nepobírají část daní, která by jim za tisíce obyvatel patřila. Bydlí stále třeba na Vinohradech či někde jinde po republice.

Novousedlíci se hněvají, že nejsou silnice, ničí si svá drahá auta na polních cestách. Hněvají se, že nejsou místa ve školce a ve školách, nestíhají pak své úkoly v Praze. Při velkém dešti jim voda z polí jde přes pozemek draze vydlážděný zámkovou dlažbou a obce by jim to měly podle jejich názoru čistit. Postavili si ale barák pod polem a voda teče z kopce. Řečí starousedlíků: "Jsou to Prahajzlové!" Mezi námi: Ještě ten dům ani nezkolaudovali, bydlí tam pět let a platí tu a tam pokutu. Plynařům a rozvodným závodům to nevadí. Hlavně když se platí za elektřinu a plyn. Kdyby však hořelo, kdyby létaly jiskry, kdo by za to všechno ručil?

Starousedlíci si stěžují a rádi by nové sousedy přivábili k občanství. Středočeský kraj jim chce pomoci letákovou kampaní. Dobře. Ale problém může být také jinde. V obcích a městech řídí svět starousedlíci. Novousedlíci, náplava, která tu není dlouho, ta si sice svůj kredit pokazila trapnými aférami, podivnými nákupy půdy, amatérským podnikáním. Přišli občas s dobrými nápady, chtěli se něčeho chytit, něco dělat. Téměř vždycky byli vyrohováni s temným zavrčením, že nejsou domácí. Pro náplavu jsou ti vesničané tedy pitomci, se kterými se nedá bavit

Pokud starousedlíci mají jako nejvyšší politickou hodnotu "sousedství" a vládnou v koalicích různě nezávislých, které po celé volební období nepěstují žádnou formu politické práce, žádné schůze, žádnou odpovědnost a odvolatelnost, nic než příslušnost k vlastnímu klanu a potřeba s ostatními klany vycházet tak, abychom na sebe nemuseli cestou do kostela plivat a v "kulturním středisku" mohli trsat na výročním plese, pak se nedivme novousedlíkům, že tu ani bydlet nechtějí. .

"Na tenhle podivný svět nemá cenu přispívat!" říkají. Starousedlíci mohou a nemusí být korupčníky, ale průtok významných částek ukazuje, že tu někdo brát musí. Nikdo na nikoho nic nepustí (klany se drží), ale když se někdo pokusí zveřejnit alespoň náznak toho, že tu něco není v pořádku, že se obchoduje s developerem, který má ve správní radě člověka zodpovědného za únik miliónů z evropských fondů, pak novináře napadnou za neserióznost. Nic nemusí vysvětlovat na okrskové schůzi strany - žádná není - nezávislí nemají ani svoje ústřední orgány. A tedy nikdo nebude odvolávat městského zastupitele, není k tomu síly. Divíte se novousedlíkům, že tu nechtějí bydlet?

Nevím, zda právě tomu pomohou letákové kampaně. Já tu trvale bydlím, není třeba mne přesvědčovat, ale kdybych tu měl jen dům, leták mne nepřesvědčí. Přesvědčila by mne změna vesnických poměrů. Zatím mi starousedlíci opakují: "Zvykněte si!" Mně to ale nepůjde, přecejenom jsem zažil i jiné poměry.