VIDEO: Čekalo se, že přijede primadona s řadou hvězdných manýr - alespoň tak to vypadalo, když agentka britského herce Juda Lawa zrušila všechny festivalové rozhovory svého svěřence s tím, že Jude "nemá zájem". Jak už to ale bývá, agenti jsou papežštější než papež - Jude Law od prvního momentu, kdy v neděli večer vystoupil před Grandhotelem Pupp, boří mýty o hvězdě a staví si reputaci sympaťáka, kterému bude kterákoli další hvězda v přízni místního publika (i novinářů) konkurovat už jen stěží.
 
"O Karlových Varech a zdejším festivalu jsem toho spoustu slyšel, ale až včera večer jsem pochopil, co znamenaly všechny ty pověsti o unikátní atmosféře doopravdy, konečně jsem ty vaše Vary zažil na vlastní kůži, a jsem vážně nadšený," svěřil se Law na tiskovce, která v karlovarském hotelu Thermal proběhla v pondělí v poledne.
 
"Na každém kroku je tu vidět a slyšet, že zdejší fanoušci milují film, kamkoliv přijdete, přivítá vás nadšená, uvolněná atmosféra. Něco takového jsem ještě nezažil," netajil se nadšením Law. Co by od jiné hvězdy znělo možná jako klišé, potvrdil Jude Law skutky. Namísto toho, aby po svém nedělním večerním příjezdu jako každá jiná hvězda zmizel ve svém apartmá, požádal Jude Law prezidenta festivalu "o nějakou pořádnou pařbu s místními". Nemohl si vybrat lepší den. Své narozeniny totiž ve Varech každoročně slaví herec Jiří Macháček, a večírek, k němuž se tradičně vážou ty nejfantastičtější historky, letos připadl právě na noc příjezdu hollywoodské celebrity. A tak hvězda filmů Na dotek, Návrat do Cold Mountain a Talentovaný pan Ripley zapadla do Hřebejkovy vinotéky Bokovka, kterou ve Varech otevřeli hned naproti Puppu, kde je herec ubytován. A nelitoval toho nikdo ze zúčastněných.
 
Jude Law předvedl, že si ve svých sedmatřiceti letech umí takový festival pořádně užít: do chumlu českých herců okolo Macháčka, Geislerové, Vilhelmové a Vojty Dyka zapadl, jako by se s nimi znal od mládí. A v momentě, kdy začal nahlas vyřvávat Macháčkovi "Happy Birthday", bylo jasné, že takhle uvolněnou "hvězdu" tu Vary leta neměly. Dyk mu zas na oplátku zapěl beatlesovské Hey, Jude, píseň, podle níž dali Lawovi rodiče před sedmatřiceti lety svému synovi jméno. Law přitom seděl na zemi, jeho sako se válelo zmuchlané opodál. "Čeští herci a filmaři to teda umí rozjet. Jsou velmi...jak bych to řekl?  - Prostě srdeční." smál se Law na tiskovce.
 
Výkonný šéf festivalu Kryštof Mucha září štěstím a spokojeností. Není divu. Jude Law je pro něj hvězdou snů. Nic proti Johnu Malkovichovi, Danny deVitovi či Andy Garcíovi, hvězdám z minulých let. Byli skvělí, ale přeci jen trochu rezervovaní. Ne v každém věku lze v Bokovce pařit do časných ranních hodin, a pak se na tiskovce tvářit, že jsme se vyspinkali do růžova a rozverně odpovídat na všechny otázky. Karlovy Vary čekaly na Juda Lawa. A není pochyb, že tenhle charizmatický "Anglán" bude pověsti o unikátně uvolněném festivalu šířit mohutně dál. Není nad to, když se hvězda umí bavit.