Středa se v Karlových Varech nese ve znamení čekání na Johna Malkoviche. Právě v těchto chvílích (něco před sedmou večer) tento zřejmě nejlepší hollywoodský herec současnosti vystupuje z limuzíny před karlovarským hotelem Pupp, aby zítra vedl svojí Masterclass v prostorách Lázní 1. Člověku se okamžitě vybaví skvělý zážitek z loňské "hodiny" s Christopherem Lee. Malkovich zřejmě nezazpívá part z Prodané nevěsty, nicméně i tak patří jeho "tvůrčí dílna" k tomu nejzajímavějšímu, co konec letošní přehlídky nabídne.

A propos - konec. Novináři se začínají předhánět v tipech na to, který film z hlavní soutěže vyhraje v sobotu večer Křišťálový globus (to Malkoviche v publiku hotelu Thermal doprovodí i Antonio Banderas s manželkou Melanií Griffith). Mezi hlavní kadidáty na vítěze patří polské Sviňky, ruský Vlček, a také dánský snímek Potlesk, v němž září skvělá dánská herečka s netypickým jménem Paprika Steen.

Ještě před Malkovichem ovšem Karlovy Vary přivítaly jinou hvězdu. Charitativní galavečeře Slunečnice se zúčastnil Quincy Jones, jeden z nejvýznamnějších producentů posledních pěti dekád historie populární hudby.

Čekalo se, že bude v Los Angeles na pohřbu Michaela Jacksona, jehož počátkem osmdesátých let proslavil albem Thriller, které produkoval. Místo toho se však slavný hudební skladatel,  producent a nositel rekordních dvaceti sedmi prestižních cen Grammy Quincy Jones objevil v úterý večer na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

 

„Ztratil jsem svého malého bratra, vždycky zůstane v mých vzpomínkách. Nemusím být ale v Americe kvůli tomu, abych na něj mohl myslet. Rád jsem proto přijel podpořit tuto charitativní událost,“ řekl Jones, kterému se dostalo ovací vestoje.

 

Slavného hudebníka před několika měsíci v New Yorku oslovila česká modelka Helena Houdová, jejíž nadační fond Slunečnice je letos oficiálním neziskovým partnerem filmového festivalu. Přímo v Karlových Varech uspořádala Slunečnice charitativní galavečer s dražbou, jejíž výtěžek poputuje právě na podporu projektů tohoto nadačního fondu.

 

Jones se při slavnostní večeři, kterou v prostorách karlovarské Mlýnské kolonády moderoval Marek Eben, ujal úvodního slova. „Pro šťastnější obyvatelé této planety by mělo být samozřejmostí, že se pokoušejí pomáhat tam, kde je to potřeba,“ uvedl Quincy Jones, kterého nadace Slunečnice ocenila za jeho celkový přínos do filantropie. Další ocenění získala organizace Magna - Děti v nouzi, zaměřená na práci s dětmi s HIV a prevenci přenosu viru z matky na dítě v rozvojových zemích.

Celkem dražba, jíž se účastnili významné osobnosti z oblasti politiky a byznysu, ale také prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška, herečka Anna Geislerová, výtvarník David Černý či zpěvák Palo Habera, vynesla částku 5,3 milionu korun. Účastníci dražili „zážitkové balíčky“, jako je měsíční pronájem limuzíny s řidičem, návštěva Fashionweeku v italském Miláně či epizodní role v americkém velkofilmu. Bylo docela veselo - třeba o zmíněnou filmovou roli spolu zápolili Bartoška s Geislerovou.

 

Teď už Vary patří Malkovichovi. Uvidíme, co se od někdejšího vikomta Valmonta (Frearsovy Nebezpečné známosti s Malkovichem a Glenn Closeovou, které kdysi konkurovaly Formanovu Valmontovi, ostatně už léta patří k mým vůbec nejoblíbenějším filmům) v zítřejší masterclass naučíme. Nechme se překvapit.