Letošní 44. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech ještě nezačal, a filmoví novináři po celé republice si už tiše přejí, aby už bylo po všem.

Do zahajovacího ceremoniálu už zbývají jen hodiny, spíše desítky minut. Kolotoč filmových projekcí, tiskových konferencí, rozhovorů a nekonečného psaní se ještě neroztočil, nicméně v pražské redakci, už poněkud unavené koncem ne dvakrát úspěšného předsednictví, poslaneckými náhradami či padajícími airbusy  roste poptávka po fotkách hvězd, časových linkách, přehledu filmových „must see" z letošního programu, případně po lehkým perem komentované kalkulaci dopadů letošní ekonomické krize na nejprestižnější filmovou přehlídku v zemi ( k tomuto tématu - festival má letos rozpočet 130 miliónů korun, víc než kdy předtím. A Jiří Bartoška se netají tím, že peníze měli "pohromadě" už někdy v prosinci. Krize nekrize, podporovat karlovarskou přehlídku je pro většinu firem otázka prestiže).

Jsem studnice beze dna

Do toho v kulturním oddělení stoupá koncentrace kolegů „zvenčí", kteří by rádi v průběhu festivalu do Varů zavítali, a viděli některý z filmů. A ve mně vidí bezednou studnici a) informací, b) volných lístků, c) pozvánek na opulentní party. Paráda.

„Že byste s Irenou začaly už něco psát? Chtělo by to aspoň jeden příspěvek denně, speciál už visí," ponouká mě od středy šéf onlajnu a já horečně přemítám, které z témat je dostatečně „klikavé", jak se (k veselí nás z „printu") říká mezi kolegy z ihned.cz.

Jedna milá festivalová historka by už ale k mání byla. V době, kdy o účasti každé festivalové osobnosti vyjednávají organizátoři s hollywoodskými agenty dlouhé měsíce dopředu, a účast Johna Malkoviche a Antonia Banderase je považována za triumf mezinárodní festivalové diplomacie, dokázal jeden z výrazných britských herců na festival proklouznout prakticky „boční uličkou".

Detektiv jako manžel

Do Varů míří inspektor Adam Dalgliesh!! jásala ve čtvrtek česká média, a HN nebyly výjimkou. Herce Roye Marsdena znají čeští diváci z kdysi velmi populární série britských televizních detektivek na motivy románů P.D. Jamesové (slavnou minisérii Zahalte jí tvář ostatně nedávno opakovala Česká televize).

Jak ovšem ve středu bezelstně přiznal prezident Jiří Bartoška, Marsden se na guestlistu karlovarského festivalu objevil víceméně náhodou. Organizátoři totiž na přehlídku zvali významnou britskou producentku Hilary Bevan Jonesovou. Když se dotázala, zda může na festival přijet s manželem, Film servis pochopitelně ochotně souhlasil.

 „Ovšem až potom jsme zjistili, kdo vlastně je chotěm paní Jonesové. Adam Dalgliesh se tak ve Varech objeví vlastně jen jako náhodný doprovod," vtipkoval Bartoška. V tu dobu byl ovšem Marsden v tiskové zprávě  již zařazen mezi festivalové hvězdy první velikosti.  „Když jsme ho požádali, zda můžeme jeho návštěvu mediálně využít, velmi vstřícně s tím souhlasil," pochlubil se prezident.

Škoda. Zajímavější by bylo, kdyby  Dalglieshe rozpoznali třeba až ve chvíli, kdy před Puppem vystoupil z taxíku. Kouzlo nechtěného zkrátka funguje.

A co pro vás chystá ihned.cz? Kolegyně Irena Hejdová je už na místě (a vy se můžete těšit na její zábavné postřehy z pestrého festivalového života), my s fotografkou Zuzanou Šmajlerovou začneme novinky a všechno podstatné z letošního mimořádně nabitého festivalového ročníku zprostředkovávat od pátečního odpoledne. Jsem zvědavá, nakolik bude festivalový speciál „klikavý".