Jiří Šťastný, který v rámci grantu Rok jinak Nadace Vodafone plní svůj sen v Českém Švýcarsku, o.p.s., popisuje, jak se dotýká ekonomická krize jeho práce.

Je ekonomická krize. Krajina plná tajemství - České Švýcarsko - praská ve švech. Všude je plno turistů. Správa Národního parku České Švýcarsko očekává rekordní nárůst v počtu návštěvníků. Penziony hlásí rezervace až do října. Hlavní turistické atrakce Pravčická Brána a lodičky v soutěskách ve Hřensku vítají návštěvníky s otevřenou náručí. Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko přidává mimořádné termíny turistických výletů pro veřejnost s průvodcem. Zájem je nebývalý. České Švýcarsko je nejkrásnější na podzim …

V sobotu odpoledne hlásá tlampač v děčínském Kauflandu, že na ně si krize nepřijde a dál zlevňují vybrané potraviny. Nákupní vozíky čekají na své spotřebitele. Prázdno, pusto a tržby klesají. Lidé vyrazili do přírody. Poznávají krásy okolní krajiny. Poznávají krásy krajiny vnitřní. Z výrazů tváří návštěvníků Českého Švýcarska je znát spokojenost a touha po poznání… Je ekonomická krize.