Nehledě na projevy hospodářské krize si ruský "vůdce národa", jak je titulován, Vladimir Putin udržuje vysokou míru popularity. Láska Rusů k nynějšímu premiérovi občas dostává dosti bizarní podobu.

Týdeník Vlasť  na svých webových stránkách uspořádal anketu o nejdevótnější výrok na adresu premiéra nebo prezidenta. Redakce shromáždila vskutku reprezentativní soubor, kde je skutečně obtížné vybrat si ten nejlepší výrok. Naprostá většina je adresována „vůdci národa“ Vladimiru Putinovi.

Nikoli překvapivě nejvýživnější výroky padly na oslavách Putinových narozenin v říjnu. Vladimire Vladimiroviči! Je velmi dobře, že jste se narodil! Autorem dojemného vyznání je stařičký spisovatel Daniil Granin.

Anketu vede petrohradská gubernátorka Valentina Matvienko, která při stejné příležitosti prohlásila Váš demokratismus nezná hranic!

Chválit Vladimira Putina nepřestává i filmový režisér Nikita Michalkov. Ten u příležitosti Putinových padesátin dokonce natočil krátký film, který by si zasloužil v soutěži devótnosti svou vlastní kategorii. Nezapomíná ani na prvního ruského prezidenta Borise Jelcina. Děkuji Bohu za Putina a Jelcina si vážím za dvě věci: že položil stranickou průkazku na stůl a že předal vládu Putinovi. To řekl na tiskové konferenci v Kyjevě.

Oligarcha Vladimir Jevtušenkov byl lakonický, ale úderný. Putin - to je gigant, řekl v interview pro deník Vedomosti.

Já osobně jsem hlasoval pro výrok kremelského spin-doctora a poslance Státní Dumy Sergeje Markova pro jeho netradiční přirovnání. Po vítězství ruské reprezentace na mistrovství světa v hokeji má ruský stát plné právo se zeptat západních kolegů: Copak jste ještě nepochopili, že Putin všechno dělá správně?

Oproti těmto perlám je Jan Vyčítal s Vlastou Parkanovou vyslovený amatérem.