Rok existence nové měny na Slovensku je příliš krátká doba na konečné bilancování. Na úrovni makroekonomických dat toto období nicméně snese konstatování, že se obešlo bez odlišností od vývoje v jiných zemích, které by bylo možné jednoznačně přičíst přechodu na euro. Co je naproti tomu zřejmé, že euro podstatně změnilo poměry uvnitř slovenské ekonomiky.

Jednou z doložitelných změn je propad zisku bankovního sektoru meziročně za první tři čtvrtletí roku o 50%. Propad mohl být hypoteticky zapřičiněn řadou faktorů, ovšem strukturální podobnost slovenského bankovního sektoru s českým i podobnost obou ekonomik ukazují na euro jakožto na jednoho z hlavních "viníků".

Posuďte sami: české banky ve srovnatelném období vykázaly zisk meziročně o 9% vyšší. I kdybychom očistili výsledek o jednu mimořádnou položku, snížil by se meziroční zisk o stále mírných 7%. Rozdíly nejsou patrné na nákladové straně, kde české i slovenské banky zdvojnásobily tvorbu oprávek proti nespláceným úvěrům. Čisté úrokové výnosy ale narostly českým bankám meziročně o 7%, zatímco slovenským jen o 3%. Důvod? Korunový peněžní trh pracuje oproti eurovému s vyššími maržemi. Neúrokové výnosy šly v českých bankách meziročně dolů o 5%, ve slovenském bankovnictví ale o 35%. I když se slovenským bankám vedlo hůř z hlediska poplatků a provizí (zřejmá souvislost s poklesem počtu vedených účtů a plateb v zahraničních měnách), největší podíl na snížení neúrokových příjmů měl výpadek z obchodování s devizami, který dosáhl meziročně 75%. Takový výpadek je logický. Devizové konverze a hedging patří k hlavním činnostem bank v rámci jejich klientských obchodů. Slovenským bankám tento zdroj příjmů náhle a nevratně vyschl tím, že jejich klienti – hlavně slovenské nefinanční podniky obchodující s eurozónou – již nepotřebují směňovat své výnosy a zajišťovat se proti budoucím kursovým pohybům.

O kolik slovenské banky kvůli zavedení eura asi přišly? Porovnáním s trendy v českých bankách lze odhadnout pokles čistých výnosů z tohoto titulu přepočtený na celý loňský rok na 280 miliónů eur. Je ale snížení výnosů bank ztrátou celé slovenské ekonomiky? Rozhodně ne. Přijetí eura hlavně přerozdělilo zisky v ekonomice mezi odvětvími. O co propadly výnosy bankám, o to menší náklady museli nést jejich klienti – v drtivé většině slovenské subjekty.

Co si z úvahy můžeme vzít pro české poměry? Tuzemský bankovní sektor byl z hlediska výnosů proti slovenskému v roce 2008 asi 2.25krát větší, což dobře koresponduje s poměrem velikostí obou ekonomik. Roční výpadek příjmů slovenských bank přenesený do českých podmínek odpovídá částce 16.8 miliardy Kč. Tolik by tedy býval mohl český nebankovní sektor za rok ušetřit zavedením eura – na úkor bank.

Z uvedeného vyplývá, odkud lze čekat tlak na politickou reprezentaci k vytvoření podmínek pro přijetí eura. Ze strany bank to zřejmě nebude – kapři si svůj rybník nevypustí.