Americký finanční systém, dnes do značné míry globalizovaný, funguje na principu Ponziho schématu. To netvrdím já, ale profesor ekonomie a práva na Universitě v Missouri William K. Black v rozhovoru se známým americkým publicistou Billem Moyersem. Black je býval regulátor, jenž se zasloužil o zmapování a řešení tzv. savings and loans krize za vlády prezidenta Reagana. O této neslavné epizodě se lze více dočíst v Blackově knize The Best Way to Rob a Bank is to Own One.

Black k současné krizi podotýká, že systém, jenž ji vygeneroval, spočívá na kolosálním podvodu, umně skrývaném vzájemně provázanou sítí politických špiček, předních bankéřů a ratingových agentur. Toxická aktiva vznikala záměrně, kryta vysokým ratingovým oceněním, přestože bylo aktérům tohoto „podnikání“ zřejmé, že jde o podvod. Vidina krátkodobých impozantních zisků jim za to stála.

Vzhledem k tomu, že nemoci současného systému mají léčit ti, kteří viry v jeho soukolích záměrně roznášeli, nelze očekávat, že léčba bude úspěšná. Co lze tedy očekávat? V tom lepším případě nás čeká japonský průběh krize, tj. bude se i nadále předstírat solventnost bank, čímž recese zůstane více méně trvalým jevem, nebo se půjde s pravdou ven a v důsledku ztráty zbytků důvěry v systém dojde k jeho zhroucení s těžko předvídatelnými sociálními a politickými dopady. Když už i „mainstreamový“ Ambrose Evans-Pritchard prorokuje pro další fázi krize sociální bouře, bude lepší, když přestaneme strkat hlavu do písku a pohlédneme realitě do tváře. Jenom pravda, a to na všech myslitelných rovinách, nás totiž může osvobodit.

28 minutový rozhovor s Williamem K. Blackem si můžete poslechnout zde:

 

A pokud jako já bojujete s časem, pak zde je jeho doslovný přepis.