Americký HDP vzrostl ve třetím čtvrtletí 2009 o 3,5 procenta, což je lepší výsledek, než bylo většinové očekávání. Růst byl založen hlavně na oživení domácí spotřeby - více soukromé než vlády. Vývoz z Ameriky sice rostl,ale méně než dovozy, takže příspěvek zahraničního obchodu byl po více než roce zase negativní. Vzrostla take průmyslova výroba a zpomalil se pokles investic - viz obrázek 1.

Objem průmyslové produkce v USA, eurozóně a Japonsku

Část oživení v USA jde na vrub místní variantě "šrotovného" a v posledním čtvrtletí proto vyprchá. Začaly ale růst i výdaje na bydlení a další dlouhodobé spotřební výdaje. A to ještě neskončil pokles zásob, který se zřejmě koncem roku otočí a začne ekonomiku povzbuzovat k vyššímu růstu.

Dá se tedy očekávat, že recese v USA prozatím končí (jak jsem si dovolil naznačit již v dřívějším komentáři) a v příštím roce lze realisticky očekávat zhruba dvou procentní růst.

Z našeho hlediska je důležité, jak na rychle zareaguje na oživení za oceánem evropská ekonomika, kde je zatim oživení pomalejší.

Další obrázek nicméně naznačuje, že růst dorazí i do Evropy a možná rychleji, než bychom očekávali.

 

Obchod se rychle vzpamatovává

Objem zahraniřního obchodu se totiž rychle vrací na úroveň před krizí a Amerika s Čínou samy tak rychlé zlepšení nezvládnou. To znamená, že se rychle vzpamatovává i obchod v Evropě a s Evropou. Pokud k tomu přičteme snížení daní, na kterém se dohodla nová německá vláda a pokračující uvolněnou rozpočtovou politiku všech velkých evropských zemí, je pravěpodobné, že i evropská ekonomika v příštím roce poroste, i když pomaleji než americká. První odhady ostatně ukazují na růst německé ekonomiky o 3 procenta ve 3. čtvrtletí.

A konečně - pokud poroste Evropa, je téměř jisté, že by růst měla i česká ekonomika. Naše závislost na vývozech je natolik silná, že přehluší i negativní dopad zvýšení daní v příštím roce.

Takže dosavadní údaje potvrzují můj předchozí umírněný optimismus. Abych předešel  výtkám v komentářích, upozorňuji, že toto je čistě pozitivistická analýza, která má za cíl jen ukázat na pravděpodobný vývoj ekonomiky, nezkoumám normativní  otázky, tj. zda je se vlády a soukromé trhy chovají dobře či špatně, moudře či bláznivě. To přenechám moudřejším... :-)