Podle pondělních Hospodářských novin plánuje ministryně školství "audit" udělování diplomů na všech vysokých školách v ČR. Obávám se, že je to zcela pomýlená úvaha.

Schopnosti ministerstva školtví cokoliv "řídit" jsem si všiml již během působení na Universitě Karlově, kdy náš jediný styk s Ministerstvem bylo vyrábění podkladů pro akreditaci studia (napíšete tam seznam přednášek a přednášejících, kdoví kdo to kdoví kdy a kdoví zda vůbec přečte a někam založí...). Ostatně situaci na fakultě práv v Plzni trvala několik let za dozoru Ministerstva, které si nevšimlo ani toho, že práva se v Plzni studují za pár měsíců v létě.

Jsme přesvědčen, že náprava poměrů na vysokých školách může přijít jen "zevnitř", tedy od samotných škol a především od jejich studentů. Ministerstvo by tedy nyní mělo řešit situaci v Plzni a ne se zaměstnávat kontrolami 420 tisíc studentů. A jediné řešení situace v Plzni je, podle mého názoru, zrušení fakulty a převedení studentů na jiné školy, které samy rozhodnou, co jim uznají a co ne. Bude to jistě těžké a pro řadu studentů z Plzně i nespravedlivé. Ale jen tak lze doufat, že příště už si ti slušní studenti (a učitelé), kteří zasedají v Senátech vysokých škol dají pozor a nedopustí takové hanebnosti, jaké se běžně děly v Plzni. Je iluzorní si namlouvat, že situaci najednou vyřeší "osvícené ministerstvo".