Na můj poslední "optimistický" komentář se sešly vzácně homogenní odezvy - všichni reagující mne považují za blba, který netuší, jak špatně na tom světová ekonomika je. Ech..., mýliti se je lidské, takže souhlasím s tím, že bychom si měli naše názory někde pěkně uložit a po roce se k nim vrátit. Abychom se mohli vracet k něčemu zajímavějšímu než jsou invektivy mého stálého obdivovatele "kolemjdoucího", přidám pár čísel z dneška.

V Polsku klesla meziročně průmyslová produkce o 1,3%, což je méně, než očekávání. Mzdy v Polsku mezitím vzrostly o 3,3% nominálně, reálně tedy stagnují. Dohromady to potvrzuje názor, že letošní rok v Polsku bude mizerný, ale ekonomika přesto poroste, zhruba o 1%.

Maďarská centrální banka snížila sazby o půl procenta na 7%, forint na to nereagoval, protože Maďarsko už není považováno za zemi blízkou bankrotu. Takže letos HDP v Maďarsku asi opravdu klesne o neuvěřitelných 7%, ale příští rok se propad zastaví a ekonomika buď trošku vyroste, nebo bude stagnovat.

V Americe recese končí, o tom nepochybuje ani Paul Krugman , který ukazuje, jak silně je korelovaný růst průmyslové výroby a HDP i v tak de-industrializované zemi jako je USA. Vývoj amerického rozpočtu pozitivní vývoj potvrzuje. Deficit na rok 2009 bude sice obrovský: 1,4 bilionu, ale to je o více než 400 miliard méně než vláda očekávala v květnu. Nižší jsou totiž výdaje (podpora bank- TARP - stála "jen" 154 miliard a ne 510, jak vláda očekávala) a vyšší příjmy (o 30 miliard dolarů, především díky vyšším daním z příjmů).

Objem obchodu se zvyšuje, není slavný Baltic Dry freight index ukazující ceny nákladní lodní přepravy vzrostl v říjnu o 25%. To vše se děje na pozadí poměrně spořádaného oslabování dolaru, které je nutné k nalezení nové světové rovnováhy, kdy Amerika bude méně dovážet a Čína (a Německo) budou více spotřebovávat.

V Česku jsou zatím nastavené parametry měnové i fiskální politiky v zásadě neutrálně. I když vláda v roce 2010 zvýší daně, rozpočtový schodek klesne jen o necelý procentní bod, což vykompenzuje měnová politika - ČNB nemá jediný důvod, proč by teď nesnížila sazby na 1% a nenechala je tam i v roce 2010 (už v září pro snížení sazeb hlasovali dva nejrespektovanější členové bankovní rady, guvernér Tůma a vice-guvernér Singer).

Pokud za této konstelace česká ekonomika v roce 2010 neporoste, i když pomalu, umístím dobrovolně na mém blogu jistě brilantní analýzu "kolemjdoucího".