Američtí vysokoškoláci nemají lehký život. Zachází se s nimi jak s divokou zvěří, která si za svůj výběh slušně zaplatila. Nesmíte tohle, tohle už vůbec ne, nedělejte tohle a tamto, nechoďte tam, nedotýkejte se tamtoho. Všem prvákům se dostává důkladného školení, ve kterém je sexuální harašení nejčastější slovo, a každý dostane brožurku s všeříkajícím názvem Co byste měli vědět o sexu a svádění. V podstatě jde jen o příručku pro ženy, jak správně říkat NE. Pokácení několika stromů na takovou publikaci obhajuje sama brožurka údernou statistikou, podle níž každá čtvrtá americká vysokoškolačka byla obětí znásilnění nebo pokusu o něj. To zní silně. Ale těžko říct, jestli je to pravda.

Každopádně prevenci je učiněno více než zadost. Američtí studenti jsou vlastně pod neustálým dohledem, při studiu i mimo něj. Profesoři jim dávají úkoly na každou další hodinu, skoro jako na základní škole. Na každém patře kolejí je osoba pověřená neustálým dohledem. Říkají bezpečnost především, ale do pokoje vám můžou kdykoli vtrhnout bez zaklepání a zkontrolovat, zda tam nemáte něco nelegálního. A je jedno, jestli jste přítomni nebo ne. Pod pojmem „něco nelegálního“ si nepředstavujte balíček trhaviny C4 nebo kalašnikov. Předmětem doličným jsou i vonné svíčky nebo toustovač...

A pak jsou i školy, které mají své vlastní policejní oddělení. Žádné „security“ šašky, ale zcela regulérní strážce pořádku s nabitými pistolemi, vysílačkami a tomfami. Tak je tomu třeba na State University of New York, odkud pocházejí následující postřehy.

Univerzitní policie se mezi studenty netěší moc velké popularitě. „Jsou to pitomci. A nejhorší je, že jak nemají co dělat, nechají tě pykat za každou blbost. Loni mě chytili, když jsem močil do křoví a dostal jsem 250 dolarů pokutu,“ kroutí hlavou devatináctiletý student Pete.

Policejní statistiky State University Police za rok 2008 mu dávají za pravdu. Zatímco loupež v kampusu neřešili ani jednu, počet zadržených kvůli alkoholovým prohřeškům se neohroženě vyjímá na prvním místě.

Problém je i tom, že mladiství vysokoškoláci neznají svou míru a chtějí si vlastní možnosti mimo dozor rodičů poprvé pořádně osahat. Proto hned v prvním týdnu nového semestru měli strážci pořádku pré. Kampus v noci najednou osvětlily majíčky. Důvod? Sedmnáctiletí prváci se přiotrávili alkoholem a trošku to přehnali s marihuanou.

I proto se mi jeden z místních „vypálenců“ (americká angličtina pro ně má malebné označení pot heads) svěřil: „Prodávání trávy je sice normální byznys, díky kterému nemusím na brigádu, ale prvákům nikdy neprodávám. Nechají se chytit a když se policajti začnou vyptávat, kde to vzali, všechno jim vyžvaní.“

Policejních historek mají místní studenti dost. Vždyť muži zákona zasahující na hlasité house party jsou součástí mnoha hollywoodských filmů. Některé vzpomínky jsou ale docela bizarní. „Jednou nás někdo napráskal kvůli rušení nočního klidu. Přijela tři policejní auta, v každém dva policajti. Přitom nás bylo na pokoji jen pět,“ vzpomíná Pete.

Že by americký sen?