Tak jsem si v novinách přečetl, že propouštění policistů přijde draho, protože si většina z nich odnáší statisícové odstupné. A to někoho překvapuje? To nikdo neměl spočítané? To nikdo nevěděl, jaké je zákonem předepsané odchodné?

Paradoxně bude docházet k jevu, že propouštění policistů i úředníků se nejprve státu v příštím roce prodraží, a teprve v letech následujících stát možná ušetří.

K celkovým nákladům státu na propouštění si ale musíme připočíst také to, že policista možná práci nesežene a skončí na podpoře. Kromě toho jsou tu nějaké náklady na vzdělaní, školení a výchovu policistů, které by měly být přidruženy.

A navíc - „diktatura průměrných" je fenomén, který se běžně vyskytuje i v soukromých firmách (obzvláště českých), natož pak ve státních institucích. Jak je (bylo) zajištěno, aby nebyli propouštěni ti schopnější?

...

O relativní tvrdosti českých platových škrtů (asi je to taktika namířená proti odborům) svědčí i to, že průměrné snižování mezd v portugalské státní správě má podle Jornal de Negócios činit 3,5 procenta, pouze u nejvyšších úředníků to má být deset procent. Jenže Portugalsko patří v Evropě mezi nejvíce napadané země, spolu se Španělskem, Řeckem a Irskem. Česká republika je v rámci Evropy v jiné lize, resp. kategorii.

...

Server Motejlek.com upozorňuje, že firma, pro kterou podle svých slov „pracuje" bývalý premiér Topolánek, tedy VAE Controls, získala od Správy státních hmotných rezerv zakázku na modernizaci skladu za 124 milionů korun.
Odezva médií je ve srovnání s případem Grossových akcií velmi chabá. Ano, Gross byl železničář, rychloprávník a parlamentní holobrádek, zatímco Topolánek je inženýr. Jenže jeho firmě se zrovna dvakrát moc nevedlo. Dluhy za ni jak známo musela zaplatit společnost ELTODO.

...

Kauza byt kandidáta na primátora Tůmy ukazuje, co se v rámci politického boje dokáže překroutit a co dokážou bohužel překroutit a otočit i novináři. Tůma platil za bankovní byt bance 25 000 měsíčně, nikoli naopak.

Co se týče toho, že přebýval ve služebním bytě, tak je možná na místě připomenout, že vzhledem k tomu, že nezávislost centrální banky je v České republice garantována ústavou (to je systém ve světě ojedinělý), lze guvernéra ČNB chápat nejen jako manažera, ale také jako ústavního činitele. A prezident a předsedové vlády, Senátu a sněmovny mají u nás k dispozici dokonce celé státní vily. A to bezplatně.

...

Případ Miroslava Pocheho z ČSSD naznačuje institucionalizovaný systém financování politických stran. Odměny z městských a jiných dozorčích rad se vracejí do stranické pokladny. Jenže odměny jsou nic. Vtip se jmenuje životní pojištění. Mnohé státní a municipální firmy platí členům správních a dozorčích rad štědré a nadstandardní životní pojištění, které se při likvidaci nemusí zdaňovat a není je třeba přiznávat. Stejně tak na dotazy novinářů odmítají zveřejnit firmy svůj příspěvek na pojistku, a proto ten propracovaný systém prakticky nelze odhalit.