Robert Murdoch se rozhodl vyhlásit válku internetovému vyhledavači Google, který prý krade obsah novin. Za přístup ke zprávám se má platit a jeho konkurenti budou prý muset „sami platit za více reportérů a kvalitních novinářů."

Kromě toho se minulý týden objevily konkrétní návrhy konkurenčního vyhledavače Bing společnosti Microsoft. Microsoft hodlá zaplatit různým vydavatelům za to, že se od vyhledávacího soustrojí Googlu odříznou. Microsoft jedná s Murdochovou News Corporation (The Wall Street Journal, The Times, The Sun etc...), ale také třeba s agenturou AP.

Je možné, že mediální svět se blíží pomyslné křižovatce. Posunou-li Murdoch a Microsoft konkurenci vyhledavačů na vyšší úroveň (za přestup se budou platit velké peníze), může to pomoci zachránit novinové vydavatele a nahradit jim příjmy z uvadajících tištěných médií. Ještě totiž nikdo nezkonstruoval spolehlivý obchodní model, který by dokázal nahradit propad obratu tzv. printu.

Google se ale určitě nevzdá snadno. A jeho představitelé tvrdí, že vyhledávání obsahu novin pro Google vůbec nepředstavuje klíčový byznys.
...

Jeden z arabských emirátů, konkrétně Dubaj, požádal věřitele o odklad splátek dluhu ve výši 60 miliard dolarů. Burzy po celém světě se otřásají.

Oceňuji postřeh rubriky Lex Financial Times, že to celé asi souvisí s výškou. Babylónská věž měřila podle všeho okolo dvou set metrů a její pád předznamenal pád celé říše. Když byly v Malajském Kuala Lumpur postaveny Petronas Towers, tehdy největší věže na světě, přišla v roce 1997 tzv. asijská krize. Když Dubaj dokončuje největší věž na světě - Burj Dubaj - vysokou 810 metrů, stane se novým Islandem.

Možná nejde ale tolik o výšku, ale o rozšiřování residenčních staveb a pláží do moře. O obrovských komplexech ve tvaru palmy (údajně největší inženýrský projekt na světě, který má být viděn „až z vesmíru") jsem nedávno shlédl film na kanálu Discovery a megalomanštější a kýčovitější načančanost a nabubřelost jsem v životě neviděl. K nahlédnutí například zde. Videa a filmy o tomto příběhu hrabivosti a inženýrské pýchy třeba tady

Možná by se ale finanční bubliny daly kromě soupeření ve výšce předvídat i účastí celebrit proslulých především vysokým IQ. Do nemovitostí v Dubaji investoval leckdo - od Davida Beckhama a Michaela Owena přes Naomi Campbell až po Brada Pitta a Angelinu Jolie.

Bude také zajímavé vidět, jak to vlastně zase slavní bankéři počítali. Ekonomika Dubaje s ročním výkonem 75 miliard dolarů, měla do roku 2011 splatit dluhy za 22 miliard dolarů. Že by všichni spoléhali na to, že když na to přijde, splatí všechno sousední emirát Abu Dhabí, který disponuje suverénním fondem ve výší 320 miliard dolarů? Možná, že ty Spojené emiráty nejsou nakonec tak spojené, jak si všichni mysleli.