Ministr průmyslu Vladimír Tošovský představil energetickou koncepci, kterou by brzy měla schválit vláda. Ta má podle všeho podporu ODS a ČSSD. Vláda bude na koncepci dále pracovat a předpokládá se, že do konce roku by jí měla schválit.

Má právě tato vláda připravit a schválit energetickou koncepci? Zdá se to být logické: republika přece žádnou koncepci nemá a Fischerova vláda má de facto velkokoaliční podporu. Proč toho tedy nevyužít?

Kolega Erik Best dnes ve svém Final Word upozorňuje (samozřejmě jsem to chtěl napsat také, leč Best mne předběhl a proto mu musím prvenství korektně přiznat), že na straně 81 ministerské (zatím) koncepce se píše, že „významným prvkem energetické koncepce zůstává orientace na exportní charakter elektroenergetiky". Z toho Best správně vyvozuje, že za účelem vyrobení a vývozu co největšího množství elektřiny bude Česká republika stavět jaderné elektrárny, prolamovat těžební limity, země bude zaplavena větrnými vrtulemi apod.

Další středoevropské státy jako Německo, Rakousko, Itálie a Polsko budou moci pokračovat ve své deficitní energetické politice, protože co bude chybět, doveze se z České republiky.

Premiér Fischer včera ve sněmovně řekl, že konkrétní zodpovědná rozhodnutí jsou až na příští politické vládě vzešlé z voleb. To znamená: koncepce sice bude platit, ale o prolomení limitů či stavbě nových reaktorů nebude rozhodovat prozatimní úřednická vláda.

Podle mého soudu by v tom případě neměla tato vláda ani schvalovat energetickou koncepci. Pokud se má pilířem české ekonomiky stát vývoz elektřiny a pojídání krajiny, ať si to politické strany napíšou statečně do programu a ať s tím jejich kandidáti odvážně kandidují ve volbách. Když ten program voliči schválí (a když to podpoří i místní a regionální referenda), pak ať se limity třeba prolomí. Ale má se jít s otevřeným hledím do střetu. Takhle se oběma velkým stranám jenom hodí schovat se za úřednickou vládu.

Tato vláda přece říká, že po ní nikdo nemůže chtít přípravu zásadní reformy sociálních transferů a dávek nebo reformu penzijní. Tak proč by po ní někdo měl chtít zrovna energetickou koncepci a stvrzení orientace na export proudu?

A nyní ještě k věci samé: někdo láká na své university studenty z celého světa, kteří za to draze platí. Někdo se zabývá vývojem softwaru, počítačů, mobilních telefonů, internetu. Někdo sází na vědu, výzkum a špičkové technologie. A někdo přece nebude takový pitomec, aby se opičil po Švýcarech, Dánech, či Finech, když může pohodlně exportovat elektrický proud.

Zajímavé je, že čeští strážci pravicové čistoty z ODS (Říman a spol.) brojili proti investičním pobídkám jako proti socialistickému nástroji, který vytváří distorze ekonomiky a narušuje rozumnou distribuci zdrojů. Zato státní podpora dlouhodobé orientace na vývoz proudu? Žádný problém?

Ještě by šlo možná pochopit, že peníze vydělané prodejem elektřiny, budeme chytře a rozumně investovat do ekonomiky. Jenže právě tato vláda předvedla, že ani v době zcela výjimečného ekonomického propadu není schopna vzít si z ČEZ, který se topí v penězích navzdory recesi, mimořádnou dividendu a použít ji na rozumná proticyklická opatření. ČEZ přece potřebuje investovat v cizině!