Podepíše Václav Klaus nakonec Lisabonskou smlouvu či nikoli? Jedna skupina věštců je přesvědčena, že nakonec - po verdiktu ústavního soudu - ano. Podle těchto lidí je Václav Klaus vynikající stratég i taktik z hlediska dobývání mocenského prostoru, jako správný mocichtivý šachista se především řídí rozumem. Odmítání podpisu by totiž znamenalo, že nakonec skončí ve funkci a to tak zhruba dva roky po nástupu druhého pětiletého termínu. Tlak zbytku Evropy bude obrovský (prezident by se dostal do naprosté izolace) a politickým stranám dojde, že nemohou tolerovat, aby se hlava státu vysmívala ústavě. Protože je Klaus nakonec přeci jen chladný šachista a chce dělat prezidenta pět let, nakonec - patrně v prosinci - podepíše.

Domnívám se, že toto je popis charakteru prezidenta z doby někdy před deseti lety.

Klaus se od té doby změnil, ubylo racionality a přibylo velikášství, umanutosti, sektářské víry, mesiášského, narcistního komplexu a kdoví čeho ještě. Všimněme si, jak se Klaus stylizuje do role jakéhosi disidenta a mučedníka, snad i sebevraha, který by byl rád vnímán jako někdo, kdo musí trpět za své názory.

Podle mého soudu Klaus podepsat nechce a nepodepíše, smlouvu chápe jako absolutní zlo. Články v denících The Times a Die Welt jsou z tohoto pohledu zpracovány racionálně a zodpovědně (koneckonců jejich autoři nejsou českým novinářům povinni hlásit všechny svoje zdroje). Netřeba se zabývat nějakými přeslechy na dostizích. Na fotografii v prokliku můžete vidět prezidenta před transparentem Ne Lisabonské smlouvě a nebo si můžete přečíst text Klausova nejbližšího spolupracovníka Petra Macha, který vystoupení z unie, deklaruje jako program. Za pozornost také stojí, že Klausova žena Livia se stala kmotrou knihy komunistické kandidátky na prezidenta Jany BobošíkovéBojuji za Vás". O tom, že komunisté by rádi vystoupili z Evropské unie vcelku asi není pochyb, přestože Ransdorfovi s Remkem se v Bruselu možná líbí.

A nějaká hrozba mezinárodní izolace? Klaus je přeci izolován už nyní. Občas jede na nějaký summit (to jinak nejde), ale jinak ho vítají především v Rusku, nedávno křtil svou knihu o počasí na státní návštěvě Albánie.

Přestože Klaus začíná propadat mučednickému komplexu, pořád to není žádný hrdina. Podepsal by (možná), kdyby byl podroben tvrdému, soustředěnému tlaku politických stran, vlády i médií. Jenže zatím se děje opak. Většina českých politiků Klausovi ustupuje a stejně se mu nedokáže postavit ani vláda, která se v tomto ohledu jeví jako slabá.
...

Zdrcující kritice podrobil Václava Klause dnešní editorial deníku Financial Times. To pro ty, kdo si myslí, že Klausovi v Británii fandí. Podstatné ale je, že článek vyznívá vůči Čechům velmi vstřícně. V textu se zdůrazňuje, že parlament Lisabonskou smlouvu ratifikoval, že většina Čechů ji podporuje. To leckde jinde ve světě zdaleka tak vstřícní vůči české populaci nejsou a naopak si všímají, že většina lidí prezidenta podporuje.