Ve sněmovně včera neprošlo snížení spotřebních daní z pohonných hmot. Ministr financí Miroslav Kalousek za to sněmovně poděkoval, což je logické, protože snižovat daně z benzinu a nafty v době, kdy ropa stojí sotva třetinu toho, co stála před půl rokem, je opravdu vrchol absurdity.

Sněmovna včera ale také učinila krok, za který jí opravdu poděkovat nelze. Plán deregulace nájemného byl totiž odložen o dva roky. Kdyby za regulované nájemné bydlely nejchudší vrstvy v obecních či státních sociálních bytech, měl by v obavách z důsledků sociálních dopadů krize takový krok státu ještě nějakou vystopovatelnou logiku. Bohužel něco takového není v případě České republiky vůbec pravda. Lidé žijící v bytech s regulovaným nájemným vytvářejí sociologicky zcela nesourodou skupinu obyvatel. Jde o náhodný či chaotický výběr jedinců a rodin. Často jde o vrstvy privilegované za komunismu, které dostaly za zásluhy od režimu tzv.dekret na byt. Jiní privilegovaní nebyli, ale dekret získali úplatkem. Dnes žijí v regulovaných bytech jejich potomci a potomci jejich potomků. Další lidé si tzv.dekret na byt vyměnili či koupili na černém trhu, přihlásili se k babičkám, tetičkám apod..

V regulovaných bytech dnes bydlí inženýři i instalatéři, státní úředníci, vnuci a děti komunistů a estébáků, komunisti a estébáci osobně, nezaměstnaní, učitelé, podnikatelé, živnostníci, pravičáci i levičáci, teenageři, politici i důchodci, zdraví i nemocní, mladí i staří, tupci i chytráci. Co je na odkladu deregulace sociálního? Myslí si snad poslanci, že takto oživí koupěschopnou poptávku, že lidé budou více chodit na večeře do restaurací a kupovat si nová auta? Možná se to může projevit, ale stejně tak poklesne objem stavebních prací a rekonstrukcí, které si zase nebudou moci dovolit majitelé domů.

Bylo to už řečeno a napsáno mnohokrát. Sociální politiku má stát dělat skrze finanční příspěvky sociálně potřebným, nikoli přenášet její náklady na majitele domů. To se u nás děje soustavně a dlouho, ať už vládne pravice nebo levice.

Zvyšování deregulovaného nájemného snižuje ceny tržního nájemného. To nyní opět poroste. A tržní nájemné (mnohonásobně vyšší než nájemné regulované) musí platit především mladší rodiny s dětmi, které si ještě nemohou dovolit hypotéku (dnes je obecně těžší na ni dosáhnout). Jsou to většinou ti, jejichž rodičům komunisté žádný dekret nepřidělili a nebo ho nechtěli či neuměli za úplatky vykšeftovat. Pak jsou to také ti, kteří přišli do hlavního města za studiem či prací. To všichni včerejší rozhodnutí sněmovny odnesou. Co je na tom sociálního?

Článek byl publikován na Respekt.cz v rubrice Audit Jana Macháčka.