V celém Rakousku probíhá akce, o které v českých mediích bohužel nebyla ani zmínka, ale mně osobně z toho běhá mráz po zádech. Studenti obsazují školní budovy a tímto radikálním způsobem žádají dokončení socialistického převratu ve školství.

Pohodlné západní společnosti mají jeden zajímavý rys. Rády by opět dosahovaly toho, co se dařilo tvrdě pracujícím generacím před nimi, ale do té práce se jim až tak moc nechce. Ne nadarmo se touží velká část mých spolužáků usadit v Beraterbranche (poradenství) – rádi by hlavně radili a analyzovali, aniž by si kdy sáhli na normální práci a byli v pozici těch, kterým chtějí radit.


Všimněte si rudé vlajky uprostřed - je na ní srp a kladivo. Nad tím se tu nikdo ani nepozastaví.. (www.unibrennt.at)

Nejlepším důkazem západních absurdit bylo zavedení šrotovného, kdy myšlenka, že společnost zbohatne tím, že bude ničit staré, leč fungující věci, hraničí s kretenismem. Ostatně podobně stupidní úvahy stály u počátku krize, kdy si někteří mysleli, že postupným zabalováním a kombinováním ničeho něco vytvoří, a najednou se zjistilo, že několikrát kombinované nic (hypotéky lidí, kteří nikdy nebudou schopní dluhy splatit) je opravdu nic.

Ale zpátky do Rakouska – tady budeme bohatnout tím, že zlehčíme studium. Základem všech snah je úvaha, že samotné informace na vysokých školách z nás dělají chytré lidi a čím více bude chytrých lidí, tím lépe na tom bude celá společnost. Každý, kdo vysokou školu studoval nebo studuje, ví, že samotné „znalosti“ jsou jedna věc, ale snaha na sobě pracovat, muset se zapřít a zabrat, když jde do tuhého, trávit dny a noci snahou zjistit a pochopit je to, o čem je vzdělání – samotné informace si může dneska na internetu najít každý.

Jak tedy vypadalo studování v Rakousku doposud? Začíná to tím, že VŠ jsou bez přijímaček, studovat může jednoduše každý, kdo dokončí střední školu. Studium se nedělí do ročníků, máte prostě daný plán zkoušek na celou dobu a délka studia není ničím omezena. Když chcete, můžete studovat 15 let, dělat jednu zkoušku za semestr a nikdo vám neřekne půl slova. Ještě donedávna se platilo školné 400 euro na semestr, které všem místním stát kompenzoval různými podporami a příspěvky, takže jej efektivně platili jen lidé z jiných států EU. Lidé mimo EU platili 800 euro – celkem logicky, místní platí v Rakousku daně plus školné, ostatní obecně „neplatí“ daně, tak mají vyšší školné. Na každou zkoušku je 5 pokusů… Z této perspektivy by se mohlo zdát studování lehčí než jinde, protože šance, že vás vyhodí, je poměrně malá, na druhou stranu počet těch, co odpadnou, je přibližně stejný, protože sami pochopí, že tímto tempem by šlo spíš o celoživotní vzdělávání než přípravu na zaměstnání a prostě to vzdají („man ist mit der Frage konfrontiert, ob ein Weiterstudium sinnvoll ist“).


Ženy, zasáhněte. Jinak to nebude nikdy opravdu NAŠE univerzita... (www.unibrennt.at)

A nová zlepšení, kvůli kterým se demonstruje a obsazují auly? Zrušení školného pro EU občany je hotovou věcí a rádi by odbourali i školné pro celý svět, aby sem mohl jít studovat (zdarma, zdarma je to přece nejlepší). První fáze studia, kde jde přirozeně o to co nejvíce lidí vyhodit (bez přijímaček je nějak „filtrovat“ musíte), tak ta je samozřejmě zcela špatně a musí se změnit, aby ji co nejvíce lidí zvládlo. Mimochodem, hovoří se tu o Knock-out Prüfungen, u kterých někdy vyletí až 80% lidí, ale co byste čekali, když může studovat každý? Jinak studijní programy se čas od času mění a dalším požadavkem je garance toho, že budete moct dokončit svůj studijní program, což je v kombinaci s teoreticky nekonečnou dobou studia nesmyslný požadavek. A konečně, na všech pozicích ve školství přesně 50% podíl žen (už nebude důležité, jestli je kantor dobrý nebo ne, bude hlavní, jestli je ŽENA nebo není ŽENA)…

S těmito požadavky studenti obsadili největší sály univerzit po celém Rakousku a již několik dnů se odtud odmítají hnout. Hesla jako (nekonečné) Studium přístupné pro všechny obklopují obsazené sály a hysterie narůstá.

Jak to celé skončí? Zatímco západní společnost bude řešit zásadní problémy jako používání tvaru studentKy (muži i ženy) místo studenti (v podstatě mužský tvar; v Rakousku StudentInnen místo Studenten), 50% podíl žen na místě rektora (že by konečně uplatnění pro Miroslava Kalouska, který nedávno v nadsázce přiznal svou zženštilost) a 20letou dobu studia bez možnosti vyhození, někde na východě, možná v Rusku, možná v Indii a možná v Číně se budou tisíce mladých lidí snažit od rána do noci naučit více, poznat více a pracovat co nejlépe. Tito lidé budou pracovat efektivněji a jednou si koupí celou Vídeň, pravděpodobně celé Rakousko a imbecilové, kteří tady dneska protestují a obsazují budovy, budou zmateně běhat kolem a snažit se jim vnutit jako Berateři (poradci). Kdyby se bývali učili čínsky, mohli jim aspoň překládat…

Adam Kožela

PS: Pokud byste pro neefektivní fungování západního světa oproti efektivitě východního pochybovali a potřebovali to doložit, podívejte se, jak nám ty dluhy rostou, ptejte se, kdy a z čeho je budeme splácet, když je tvoříme i v době růstu, a zjistěte si, komu dlužíme (Čína suverénně největším věřitelem USA apod.).