Libreto Kudykama obsahuje mnoho specifických balad. Říká se jim villonské, podle středověkého francouzského básníka Francoise Villona (zmizel světu z očí v lednu 1463), který tento zvláštní žánr vynalezl a proslavil. Pravidla takové balady jsou velmi přísná: básník má k dispozici tři strofy o osmi řádcích, a pak jednu strofu o čtyřech řádcích, které se říká "poslání". V celém textu smí použít pouhé tři rýmy. Ty se v každé strofě zpravidla řadí podle vzoru A-B-A-B-B-C-B-C. Kromě rýmů je naprosto pevně dané i metrum.

Některé z balad zhudebnil Petr Hapka, jiné zazní v představení jako verše nezhudebněné. Výzva zvládnout žánr villonské balady mě nadto ponoukla i k tomu, abych psal dál, a to i poté, co jsem Kudykama dokončil. Postupně proto vznikají další balady... které se stanou základem šansonového alba, které zanedlouho začnu chystat. Dal jsem mu tenhle pracovní název: Yes, You Can.

Nejnovější verzi přehrávače Flash Player stahujte zde
 

Chtěl bych totiž, aby se album stalo příležitostí pro skladatele... jakékoli. Slavné i neznámé. Na album se prosadí ten (nebo ta), jehož zhudebnění se mi bude líbit nejvíc; žádné jiné kritérium do hry nevstupuje. Vězte, že na rozdíl od básníka se skladatelům při hudebním zpracování žádné technické meze nekladou.

Nesmírně by mě potěšilo, kdybych se mohl seznámit s talentovanými osobnostmi, které na sebe dosud nedokázaly upozornit jen proto, že k tomu nedostaly slušnou příležitost. Vlastně bychom spolu mohli nastolit svérázný relaunch producentské profese - a tak mě těší, že Vás s ním mohu seznámit ve stejný den, kdy svůj relaunch podnikají i Hospodářské noviny.

Projekt už nějaký čas běží na oficiálním webu Kudykamu. Dosud jsem různých zhudebnění svých villonských balad obdržel asi dvě stě. Nejméně sedm z nich se mi líbí velice a v této chvíli se zdá, že se na album prosadí. Nicméně ani ty nemají nic jisté - příležitost totiž trvá a ještě nějakou dobu potrvá. Věřím, že přinese skladby ještě osobitější a ještě zajímavější. Záleží jen na vás, zdali je složíte.

Mějte ovšem, prosím, pořád na paměti: jde opravdu jen o pokus a o příležitost. Těm z vás, kteří mi prostřednictvím této adresy pošlou demosnímek v podobě mp3 a jejichž skladby mě zaujmou, rád odpovím a navrhnu další postup. Autorům všech pokusů bohužel psát nemohu; nenapíšu-li, nehněvejte se na mne - pravidla "hry" jsem zveřejnil předem a hrát může jen ten, kdo herní pravidla přijme. Jsem si nicméně jistý, že mnohým se ozvu, protože vím: talentu je v naší zemi mnoho.

Kliknete-li si na tento odkaz, najdete asi tucet textů. S pomocí Boží je budu postupně doplňovat. A ve stejnou pomoc doufám i v případech vás, kteří se rozhodnete něco vytvořit.

Jako ukázku toho, jak lze s villonskou baladou z hudebního hlediska naložit, Vám dnes předkládám baladu Tante cose da veder‘ s hudbou Petra Hapky. Interpretace se zhostil Vojtěch Dyk.

Na závěr přidávám poznámku: zaujalo mě, s jakou bravurou si Vojta poradil s obtížemi textu i hudby. Navzdory mnoha omezením přísného žánru na mě jeho zpěv působí jako oslovení, jako zpráva předávaná od člověka k člověku... Až skoro zapomínáme, jak rigidně se slova té zprávy rýmují. Snad mi dáte za pravdu, řeknu-li k Vojtovu projevu: tomu říkám elegance.