Dnes půjde 9.8 milionů Řeků k volbám a rozhodnou, zda nejzadluženější evropský národ bude pokračovat v programu reforem, či zda se pokusí najít svůj vlastní směr.

Aktuální analýza preferencí ukazuje na dnešní vítězství levicové Syrizy a prudké posílení v posledním týdnu. Zůstávají však dvě klíčové otázky. Podaří se Syrize získat v parlamentu absolutní většinu a jak bude schopna prosadit svůj program přes nevůli mezinárodních věřitelů?

Pokud Syriza obdrží přes 37% všech hlasů, má šanci získat díky bonusovému systému majoritu ve sněmovně. Nebyla by tak nucena sestavovat koalici a mohla by svůj program velmi snadno prohlasovat. Jelikož s žádným potenciálním koaličním parterem nemá silnou programovou shodu, získání majority je pro prosazení jejího programu klíčové. Dva dny před volbami atakovala Syriza hranici již 36% a to při kontinuálním růstu preferencí. Syriza v posledních týdnech zjemňovala svůj původně radikální program a i v Evropě ji začali brát jako potenciálního partera schopného kompromisu. Není již chápána jako strana, která chce vystoupit z Eurozóny, na což se jí podařilo nalákat další voliče ze středových řad. Jelikož preference před volbami byly na hranici statistického vzorku, šanci na získání absolutní majority vidím zhruba na 50%.

To, že Syriza doma vyhraje, je jasné. Jak její program ale přijmou mezinárodní věřitelé? Bude nutné hledat mnoho těžkých kompromisů, než dojde ke konvergenci názorů evropských věřitelů a Syrizy, ale určité pozitivní kroky lze již registrovat. Syriza už důsledně nepožaduje seškrtání dluhů. Podle vyjádření některých jejích prominentních členů se strana zřejmě spokojí se snížením dluhové služby, která by mohla být využita k fiskálnímu stimulu v podobě zvýšení sociálních dávek a restrukturalizace dluhů nejchudších obyvatel. Syriza rovněž zjemnila svůj tón, co se týče otázky seškrtání veškerých dohod přijatých s Trojkou a zrušení Memoranda. Niko Pappas, pravá ruka Tsiprase, navrhnul, že Syriza se bude snažit o novou, příznivější, dohodu, což už nezní tak tvrdě jako její jednostranné vypovězení.

Syriza si je plně vědoma, že jí po volbách bude tlačit čas. ECB bude již 4. února rozhodovat o dalším poskytnutí tolik potřebné likvidity řeckému bankovnímu sektoru, bez kterého by došlo ke kolapsu lokálního finančního systému. Záchranný program ze strany Trojky, který vyprší na konci února, bude muset být o několik měsíců prodloužen, neboť Řecko si nemůže dovolit přijít o prostředky určené k rekapitalizaci bank a také k financování běžného provozu státu. Syriza nemůže bez souhlasu Trojky pokrýt svoje nové finanční potřeby ani vydáním nových pokladničních poukázek. Vzhledem k politické nejistotě by pokladniční poukázky koupily pravděpodobně pouze domácí banky, ale ty zase na takovéto nákupy potřebují likviditu od ECB, neboť depozita kvůli volbách z Řecka v posledních měsících spíše utíkaly. Syriza bude pod velkým tlakem. Její předvolební sliby budou potřebovat finance, na těch ale sedí zatím zahraniční věřitelé. Jednostranné schválení zákonů se závažným dopadem na státní kasu (např. zvýšení penzí) bez schválení Trojky, by výrazně podkopalo prostor budoucí vyjednávání, pravděpodobné je spíše očekávat schválení některých méně nákladných programů, jako je např. elektřina zdarma pro nejchudší domácnosti.

Zjednodušeně řečeno, Syriza chce prosadit populistický program, který by nejraději financovala z cizích peněz. Pokud v tomto bude příliš radikální, věřitelé ji odstřihnou od půjček, Řecko bude muset odejít z Eurozóny a projít tvrdým defaultem a ekonomickým kolapsem. Na straně druhé, HDP propadlo o 25% a při rekordní nezaměstnanosti je sociální situace skutečně tragická, což si Evropa uvědomuje. Nutit Řecko k primárnímu přebytku ve výši 4.4% HDP je opravdu zbytečné. Toto číslo se může zdát pro MMF zajímavé na papíře, ale je nepřijatelné pro zdecimované voliče. Dle mého názoru dojde ke kompromisu, kdy Řecko bude muset zůstat na cestě strukturálních reforem, Trojka ale zmírní své ekonomické požadavky a upraví vytyčené cíle, pod kterými bude Řecko dále podporovat.

www.AuraInvest.cz

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s. r. o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a. s., obchodníka s cennými papíry.