Budapešťské menorandum z 5. prosince 1994 obsahuje závazky a záruky tří tehdejších jaderných mocností - Spojených států, Velké Británie a Ruska - ohledně nezávislosti a územní integrity Ukrajiny. Zakazuje například ekonomický nátlak vůči Ukrajině, takže je třeba říci, že Rusko vlastně memorandum porušuje již dávno, aniž se cokoliv stalo (a samo z jeho porušení naopak obviňuje Západ). Hlavním závazkem signatářů vyplývajícím z memoranda je "usilovat o okamžité jednání Rady bezpečnosti OSN", pokud by se Ukrajina stala obětí agrese. 

Teď bude zajímavé sledovat, jak se signatáři memoranda budou hledět svých závazků vůči Ukrajině zbavit. USA a Velká Británie zcela jistě s Ruskem do války o Krym nevstoupí. Zvlášť Češi z vlastní zkušenosti musí vědět, že kvůli Slovanům se válka nevyhlašuje. Naopak, pro Rusko je vojenská základna na Krymu mnohem cennější, než ztráty, které utrpí případnými sankcemi ze strany USA a EU. Němci ukazují, že to se sankcemu zas nebude tak horké, protože do protiruské vlády svého favotita Vitalije Klička vůbec nevyslali.

Jak říkají šachisté, "koncovku" s výhrou Putina si lze jasně předem namodelovat:

1/ obyvatelé Krymu si v referendu odhlasují připojení k Rusku, což bude nabídka, kterou ze strany Ruska, odmítnout,

2/ finanční pomoc nové Kyjevské vládě přijde od EU, MMF, SB a USA v nedostatečné míře a pozdě. Ukrajina zkrachuje a Rusové si ji "za hubičku" postupně koupí celou.

Koncovka je pro EU jasně prohraná.