Druhé kolo prezidentské kampaně je v polovině. Data, která jsou k dispozici, jsou rozporuplná. Výzkum realizovaný pro IHNED.cz je obtížně použitelný, protože bere v úvahu pouze ty sociální skupiny, které jsou aktivní na sociálních sítích. Z dalších výzkumů zase nevidíme demografické složení a vývoj ochoty jít volit. Můžeme nicméně konstatovat, že obě strany hrají přesně tu hru, která se od nich očekávala.

Během uplynulého týdne se za knížetem sjednotila politická třída. Profesionální politici, poslanci, senátoři, členové byrokratických aparátů, lidé, kteří zbohatli na obchodování se státní správou, profesionální novinoví komentáři, politologové, zaměstnanci korporací závislých na státních regulacích. Mediální hvězdy hlavního proudu. Dobře to potvrzuje tezi, kterou jsem formuloval zde.

A je to vidět i na chování politických stran. Zatímco pro řadové voliče ČSSD je volba jednoznačná, aparát se kroutí a vytáčí. Doporučení volit Zemana vedení zjevně přijalo až pod tlakem. Pro Jiřího Diensbiera je rozhodnutí pro Zemana dokonce projevem zrůdnosti. I to přesně odpovídá zmíněnému modelu – Jiří Diensbier šel do vysoké politiky rovnou ze školy (nikdy v životě nepracoval). Řada jeho spolužáků patří mezi nejbohatší jedno procento Čechů, zato nikdy neměl příležitost být v kontaktu s lidmi, kteří se živí rukama, jsou ohroženi nezaměstnaností a řeší jak zaplatit složenky. Kníže je pro něj naprosto přirozená volba.

(oprava: jak mě upozornil jeden čtenář, Jiří Diensbier se několik let živil jako advokát. Ne, že bych to pokládal za poctivou práci, ale není výhradně politikem z povolání. Na omyl mě uvedlo zkrácené cv, kde senátor uvádí pouze svou politickou angažovanost. Přesto jej zde ponechávám, pražský advokát s kontakty do vysoké politiky je ukázkovým příslušníkem vyšší třídy)

A s jednomyslnou podporou napříč politickým spektrem se šíří kvazináboženské nadšení připomínající spíš rockový koncert než reálnou volbu.  Kníže se prostě veze na obamovské vlně, jak to plánoval. K tomu patří i to, že jeho  prezidentování bude mít obamovské důsledky (vztah Kalouskovy a Obamovy politiky jsem okomentoval zde), ale na to ještě bude dost času.

Zeman proti tomu sliboval, že lidem připomene, kdo je doopravdy Karel Schwarzenberg. A to se také stalo. Plakáty „Zastavte Kalouska“ jsou jednoduché a působí. Jen na nich neměl být Zemanův obličej. Většina nových voličů se k Zemanovi přikloní jako k menšímu zlu, a vybudovat obraz Miloše jako sympatického chlapíka je asi nad síly jakéhokoliv kampaně.

Lidoví voliči nejspíš přesně nerozumí tomu, že volit Schwarzenberga znamená darovat Kalouskovi Českou národní banku a rychle zavést španělský model s 30% nezaměstnaností, masovými sebevraždami důchodců a bohatými dotacemi pro euroúředníky. Přesto dokážou intuitivně pochopit, že v jejich zájmu takový program není. Když k tomu přidáme zbytečné knížecí plivnutí na české dějiny a zřetelnou chuť vyplácet odškodnění sudetským Němcům (ty miliardy bude muset někdo zaplatit a kníže to nebude), je pochopitelné, že nižší třídy se sjednocují proti Schwarzenbergovi.

K tomu dvě poznámky. Za prvé. Některé mediální komentáře naznačují, že chudší lidé s nižším vzděláním nejsou schopni věci dost dobře posoudit. Nevěřte tomu! Chudší lidé s nižším vzděláním dobře rozumí tomu, že to, co je výhodné pro bohaté a úspěšné,  bude pro ně a jejich děti znamenat pohromu. Volí podle toho. A dělají dobře.

Za druhé. Je až neuvěřitelné, s jakou arogancí hovoří knížecí příznivci o „fašizoidní špíně“, tedy o normálních lidech, kteří nemají vysokou školu, neumí si sáhnout na státní dotace a živí se poctivou prací (nebo kteří jsou bez práce, protože fabrika, kde pracovali, musí propouštět kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie). Z téhle absence jakékoliv solidarity mrazí. Stejně tak mrazí z přesvědčení, že pokud nižší třídy preferují svého kandidáta, jednají amorálně. Konec konců, celá komunikace Schwarzenbergova tábora zřetelně pracuje s tím, že není zapotřebí brát ohledy na dolních 80% společnosti.  To je v přesném souladu se sociální a daňovou politikou, kterou kníže v posledních letech prosazoval.

Jenže proti Obamovi má Schwarzenberg jednu podstatnou nevýhodu. V České republice zatím nejsou tři miliony Portorikánců, které by mohl dovézt do volebních místností a zvrátit volby ve svůj prospěch (to je mechanismus, který jsem popsal zde).  Zatím.

Tím není řečeno, že prohraje. Vrstva uprostřed se může přiklonit na kteroukoliv stranu.

Odpověď na diskuzi: Souhlasím, že věty o třídní struktuře jsou extrémně zjednodušující. Pokud si chcete přečíst mé články o tom, kudy vede současná linie třídního konfliktu, můžete si přečíst následující: