Prostorná kancelář s výhledem na město, vzdělaní, kreativní a efektivně pracující kolegové. Jsou zvědaví, slušně jazykově vybavení, mají povědomí o krásách Prahy, pozorně naslouchají mým vyprávěním o rozdělení Československa, zajímají se o dopad hospodářské krize na malou středoevropskou ekonomiku. Zároveň zasvěceně informují o krásách své země, ať už je to starobylé bývalé hlavní město Antigua, či ještě starší připomínka na ještě slavnější mayskou minulost – pyramidy Tikal, či magické jezero Atitlán sevřené mezi monumentálními vulkány.

Fronta mužů na pánských toaletách, kteří po obědě čekají se zubním kartáčkem na volné umyvadlo, mě přiměla zamyslet se také nad svou ústní hygienou. Zkrátka, po několika měsících strávených v Africe jsem v Guatemale zažil kulturní šok.

První dojem je ostrém kontrastu s pověstí kterou se Guatemala může „chlubit“ ve světě. Pro většinu české veřejnosti a médií je tato největší středoamerická země se 14 miliony obyvatel pod rozlišovacím prahem. Ve světových médiích se můžeme dočíst o vysoké kriminalitě, dlouholeté občanské válce, drogových ganzích, příjmových nerovnostech a extrémní chudobě zejména původního indiánského obyvatelstva. Guatemala, kterou cizinec na služební cestě vidí při pohledu z letiště, hotelu, kanceláře a vybraných restaurací zprvu nic takového nepřipomíná. Nicméně zvědavost a selský rozum pomohou člověku otevřít oči.

Když se dobře situovaného obyvatele hlavního města zeptáte, kde tráví volný čas, zmíní v drtivé většině případů obchodní centrum. Ano, i v Evropě zažíváme zejména o víkendu přesun společenského života do nákupních zón na periferiích vělkoměst. Nicméně v Guatemale se v obchodních centrech koncentruje i noční život. Důvod je prostý, bezpečnost. Poslední dobou znovu ožívá i centrum města, kam se v noci stahují především bohémové a intelektuálové. Lokály s vibrující atmosférou, všudypřítomnými rytmy cumbii a kreativním designem si dokážou návštěvníka podmanit.

Nicméně je třeba nenechat se znervóznit hlídačem u vchodu, lépe řečeno jeho výzbrojí – samopalem. Je zde přeci pro Vaše bezpečí...

Návštěvník z Evropy pocítí, že život v Guatemale může být velice pohodlný. Nejenže vám při příchodu domů portýr otevře dveře a apartmán je vždy uklizen, prádlo vypráno a košile vyžehleny. Také v kanceláři funguje jakási „kuchyňská služba“, tedy několik pomocnic v kuchyňce, které zaměstnancům odnesou špinavý hrnek, umyjí jej, připraví kávu. Moje kamarádka Ana mě vyzvedla svým SUV vozem, nicméně oproti mým očekáváním mě pozdravila z místa spolujezdce. Auto řídil její osobní řidič Juan, který zároveň čekal celý večer v autě než povečeříme. Juan není jediným řidičem v rodině, osobního řidiče mají i oba Anini rodiče, k „výbavě domu“ patři dále kuchařka, uklízečka a zahradník. Nemohl jsem ubránit vzpomínkám na latinskoamerickou telenovelu Esmeralda, která na konci 90. let ovládla naše televizní obrazovky.

Jak je možné, že si jednotlivec může dovolit zaplatit celodenní práci hned několika lidí? Příjmové nerovnosti jsou vysoké prakticky v celé Latinské Americe. Nicméně v posledních letech se v některých zemích, zejména v Brazílii a Chile podařilo rozdělit plody ekonomického růstu mezi široké vrstvy společnosti. Nižší hodnoty Gini koeficientu reprezentující klesající příjmovou nerovnost ve společnosti demonstrují tento trend. Guatemala zatím zůstává stranou příznivých trendů.

To má několik důvodů, které jsou mezi sebou provázány a připomínají tak trochu začarovaný kruh. Patří mezi ně určitě žalostná úroveň veřejného školství a z toho plynoucí vysoká negramotnost, daňové úniky vedoucí k nedostatečnému financování základních služeb státu, špatná bezpečnostní situace, vysoká míra korupce a propojenost politiků s oligopolickými hospodářskými strukturami. Těžká ekonomická a sociální situace přivádí spoustu mladých lidí do zločineckých gangů, ze kterých není jednoduchá cesta zpět (jak dokládá unikátní výpověď napravené delikventky pro televizi Arte).

Jak vnímají obrovské nerovnosti bohatí? Na jednu stranu zaručí vyšší kupní síla chudšího obyvatelstva větší odbyt a zisky firem vlastněných vyšší třídou a alespoň teoreticky sníží kriminalitu. Na druhou stranu, s rostoucími vzděláním a příjmy chudých roste i jejich sebevědomí a možnosti uplatnění v různých sektorech ekonomiky. Najít spolehlivou výpomoc do domácnosti se stává problémem. Zvyšuje se také tlak na transparentnost politiky a prolomení dlouholetých mocenských vazeb.

Přes všechny současné problémy snad i Guatemalu brzo zasáhne vlna optimismu, sebevědomí a naděje v lepší budoucnost, která se šíří napříč celou Latinskou Americkou. Velmi dobře vystihuje tyto nálady píseň Latinoamerica portorické skupiny Calle 13.