Těžko se tomu věří. Policie vtrhává do CzechInvestu, hodiny prohledává interní dokumenty, ministr Kuba se k zásahu vyjadřuje v televizních novinách a mocenské křeslo ředitele CzechInvestu je otřeseno.  Vše během jednoho dne a vše kvůli článku redaktora Martina Shabu z ČESKÉ POZICE. Událost byla ukázkou toho, jak by měla demokratická společnost fungovat. Stačí podložené podezření ze zneužití moci jediné osoby a celá záležitost je rázem řádně prošetřována.

Investigativní žurnalistika se po relativně dlouhém období demokratického vývoje u nás stále spíše rodí, než aby dosahovala dostatečně velkého formátu. Sem tam jsme se mohli dočíst o kauzách odhalených novináři, ale investigativních žurnalistů bylo a stále je málo. Jedním z hlavních důvodů jsou vysoké náklady spojené s investigací, které redakce nemohou nebo nechtějí platit- šetření je většinou časově náročné a alokovat redaktora na hledání nesrovnalostí ve veřejných zakázkách a jiných formách korupčního jednání bez zaručeného výsledku, jde hluboko do kapsy.

Není to však pouze otázka peněz, ale také (a možná především) vytrvalého úsilí, které může projevit kterýkoliv novinář či kdokoliv z nás. Není samozřejmě možné, abychom se všichni stali investigativními žurnalisty- ohromné množství informací je v dnešní době ale snadno dohledatelné z veřejně dostupných zdrojů a při jejich důkladné analýze se dá přijít na podivuhodné vazby, na které můžeme upozornit redakce novin nebo českou pobočku Transparency International. 

CzechInvest jako státní agentura zaměstnává řadu skvělých profesionálů, kteří jsou správně na svém místě. Na druhou stranu, již dlouhá léta se na její půdě vyskyují také osoby s podivuhodnými vazbami na různé firmy, jejichž činnost je třeba prošetřit. Příští týden bychom se měli dozvědět, co policie při svém ražení zjistila. Pokud se prokáže podezření z korupce, tak se bude topit nejen ředitel CzechInvestu, ale celá agentura. Respekt, který si po letech své činnosti vydobila, bude ztracen. Náš respekt si ale budou získávat všichni, kteří půjdou o krůček dál v odkrývání věcí zametených pod koberec.