Podle schválené novely zákona o dani z příjmu bude opět zrušena slavná superhrubá mzda. V hezkém textu o hodnotovém zmatení pravice upozorňuje kolega Milan Šimečka, že na Slovensku ji právě zavádějí.

Mezi námi – nebyla by na místě nějaká menší omluva pro firmy, podnikatele, mzdové účtárny a všechny ty upracované účetní, kterým se to pořád mění a musejí přetiskovat výkazy, předělávat výplatní pásky apod.?

Stačí připomenout, že ve vládě, která superhrubou mzdu zavedla, také vévodila ODS a seděli v ní pánové Kalousek, Nečas, Vondra i Schwarzenberg. Ano, Kalousek nám řekne, že to byl volební program ODS, se kterým nemá nic společného, a ministr zahraničí se nikdy netvářil, že toto je odborně jeho rajon. Ale ke konzervativní vládě by se slušelo, že zaručí jakous takous institucionální stabilitu a stabilitu pravidel pro podnikání. Jako kdyby nestačilo, že destabilizace pravidel a institucí v této zemi pořád hrozí, protože opozice a vláda nehledají (a nechtějí hledat) společnou řeč v ničem, takže vždy reálně hrozí zrušení něčeho, co už bylo zavedeno. Onu tu nestabilitu pravidel navíc vytváří de facto skoro ta samá vláda (s podobným NERVem v zádech, například). A neřeknou lidem ani popel: co bylo a je špatně, kdo za to může, kdo je zodpovědný apod.

EU Observer napsal, že ti, co se nepřipojili k paktu pro euro, budou muset při jeho projednávání za dveře. Týká se to Švédska, Británie, Maďarska a Česka. To nakonec není tak špatná společnost. A v rámci sezení za dveřmi se Nečas může od Britů a Švédů leccos zajímavého dozvědět.

Ale nyní vážně. Samostatné summity eurozóny, které již odstartovaly a bude jich mnohem více než pravidelnýchhodnocení paktu pro euro, představují pro Českou republiku řádově větší problém.

Německá televize Pro7 vyřadí nevhodné díly Simpsonových, ve kterých se žertuje na téma nehody v jaderné elektrárně. To se mi zdá ještě racionálnější a logičtější než výsledky voleb v Bádensku-Württembersku, které rozhodla havárie v Japonsku. Vzpomínám si na díl, kde pan Burns říká: Němci, jak jsou mocní, mám se jich bát? Pak jim prodá elektrárnu za 100 milionů dolarů. Potom Němci zjistí, že v elektrárně je nepořádek, a propustí Homera Simpsona. A nakonec pod tlakem reputačních problémů prodají elektrárnu panu Burnsovi zpátky za 50 milionů dolarů.

Rubrika Lex deníku Financial Times navrhla vystoupení Portugalska z EU a jeho anexi Brazílií, tedy bývalou vlastní kolonií.
Portugalsko: žádná vláda, stagnace, dluhová past, vysoké úroky, špatná perspektiva. Brazílie: dynamický a mladý miláček trhů, v průměru čtyřprocentní růst za minulé desetiletí.

Vtipné je však to, že v FT možná netušili, že v obou zemích získala tato myšlenka tisíce zastánců, kteří ten nápad vzali vážně a zaregistrovali si už občanská sdružení.