S blížícími se komunálními volbami roste aktivita establishmentu usazeného na radnicích v pražských obvodech. Někdy se však volič nestačí divit, co jsou vládci pražských radnic schopní zplodit ze strachu, že budou z úřadu za pár týdnů vymeteni. Zvlášť nad konáním některých komunálních politiků z ODS zůstává rozum stát.

Tak třeba v Praze 2. Občané nespokojení s činností radnice tu před časem založili sdružení Občané za spokojené bydlení (OSB). V rámci předvolební kampaně si u agentury BigMedia objednali reklamní poutač na zábradlí před radnicí na náměstí Míru. Firma ho vyvěsila 3. září, ale už v neděli 5. září zmizel, přestože byl řádně a včas objednán. Radnice prostě nesnese žádnou kritiku.

Současně se na internetových stránkách Prahy 2 objevila zpráva o vzniku nového občanského sdružení za transparentní odprodej bytů (TOB). Zakladatelem je Jiří Černý, který zřejmě čirou náhodou bydlí ve stejném domě jako místostarosta Prahy 2 Jiří Paluska z ODS. A pan místostarosta je k novému sdružení překvapivě vstřícný. Žádné strhávání plakátů se tentokrát nekoná. Sdružení má otevřená dvířka na radnici i od jinak zamčených nástěnek v obecních domech, kam se plakáty OSB nikdy nedostaly.

Výmluvná je i zpráva ze zářijového vydání radnicí placených Novin Prahy 2. Zpráva na straně 2 informuje o vzniku TOB. Text zaujme především použitím jazyka komunistických aparátčíků: Zástupce starostky pro oblast ekonomiky a majetku Ing. Jiří Paluska se v pondělí 30. srpna 2010 sešel s Ing. Jiřím Černým, předsedou nově vzniklého občanského sdružení TOB – za transparentní odprodej bytů městské části Praha 2. Ing. Černý zástupce starostky informoval o aktivitách nově vzniklého sdružení. „Jednání se neslo v atmosféře vzájemné shody nad chápáním dané problematiky, dohodli jsme se, že budeme v diskusi pokračovat nad podklady ke konkrétním krokům,“ řekl Ing. Paluska. Jestli se dnes takto mluví v ODS na komunální úrovni, pak se tato politická strana za čtyři roky nemůže dostat do parlamentu.

A jestli si vůdci ODS v Praze 2 myslí, že jsou nájemníci obecních bytů blbci, neměli by to dávat najevo tak okatě. Existuje totiž důvodné podezření, že mezi zkratkami TOB a OSB zatím ještě voliči v Praze 2 dokáží najít rozdíl. Už jen za to si ODS zaslouží z radnice v Praze 2 vymést i se svou ambiciozní starostkou Janou Černochovou.

Prahu 6 má zas pod palcem někdejší mluvčí Václava Klause Tomáš Chalupa. Jeho radnice se v uplynulých dnech blýskla akcí Alej 90, jejímž smyslem je u příležitosti devadesátého výročí vzniku šestého pražského obvodu připomenout osobnosti, které tato čtvrť „dala městu a světu“.

Tak se narodila i kniha obsahující devadesát portrétů význačných osobností. Na 33. místě mezi nimi figuruje Chalupův velký vzor Václava Klaus. Jenom není jasné proč. Jak je totiž všem Pražanům dobře známo, Klaus se narodil v Praze 2 a převrat v roce 1989 ho zastihl jako obyvatele pražského Proseka, což byla a je Praha 9. Klausovi vlastní byt v Libni, což je Praha 8, dům v Kobylisích (též Praha 8) ä další byt mají v Peci pod Sněžkou (že by Praha 6 měla v plánu ozbrojenou expanzi na sever?). Jediné, co Klause s Prahou 6 spojuje, je pobyt ve vile na Ořechovce, kam se nastěhoval po zvolení prezidentem. Ve vile patřící armádě bydlel však jen krátce, brzy se přestěhoval do Lumbeho vily na Hradčanech. Pracovitý prezident navíc na Ořechovce jen přespával, rozhodně neměl čas si k luxusní pražské čtvrti vytvořit nějaké rezidenční pouto.

Ale když má pan starosta pocit, že za peníze daňových může tisknout v publikacích vydávaných radnicí nesmysly, zřejmě mu to voliči ze „Štestky“ schvalují a jsou hrdí na to, že poskytnutím několikaměsíčního bydla dali světu opravdového velikána.