Lepší start svého Kajínka si Jáklovi nemohli přát. Kam se hrabou spory o plagiátorství se znepřáteleným režisérem Ivanem Fílou, kterého otec a syn Jáklové nechávají demonstrativně vyvádět ze svých projekcí. Donedávna mediálně vděčné zprávičky nyní zcela zapadly ve stínu nejnovější informace ministra vnitra Radka Johna.

Jiří Kajínek, odsouzený za dvojnásobnou vraždu, má týden před premiérou „svého“ filmu reálnou naději na obnovení procesu. John, coby někdejší šéf publicistického pořadu Na vlastní oči, má prý v ruce nová tvrdá fakta a „konkrétní posun, který si pro sebe nenechá“. Toto říká s vědomím, že jako ministr nemá právo do případu zasahovat. A že jeho někdejší redakční kolega, investigativec Josef Klíma, se na filmu podílí a vystřihl si v něm dokonce sám sebe.

Policejní inspekce teď zkoumá, zda dvě vraždy v roce 1993 nespáchali místo Kajínka policisté. Tato skutečnost prý vyplývá z odposlechů, které předtím nebyly k dispozici. Jiří Kajínek od počátku mluví o své nevině a brojí za obnovení procesu: stejně idylicky, coby neunavného bojovníka za spravedlnost, jej líčí i Jákl se svou družinou (v ní nechybí Kajínkova zlatovlasá advokátka Klára Slámová, která na středeční tiskové konferenci po projekci filmu ochotně pózovala novinářům).

Úřady se kauzou Kajínek zabývaly naposled v roce 2004. Je pozoruhodné, že se Kajínkův případ znovu otvírá ve chvíli, kdy veřejnost míří na film nahazující tezi Kajínkovy neviny. Ať Kajínek je či není vinen, Jákl a John si vystavěli snově atraktivní, oboustranně výhodnou marketingovou kampaň. Těšíme se na druhý film v jejich koprodukci. Kajínek v něm v charismatickém pojetí Konstantina Lavroněnka vyjde z vězení - a Kláru Slámovou pojme za manželku. V roli kněze je oddá Radek John. Nebo půjde Kajínovi třeba alespoň za svědka. Jedno oko nezůstane suché.