Už jenom pár hodin a Jiří Bartoška prohlásí letošní 45. Mezinárodní filmový festival za oficiálně ukončený. Ještě předtím předá legendárnímu ruskému režisérovi Křišťálový globus za mimořádný přínos světové kinematografii a porotci ocení nejlepší letošní festivalové filmy.

Adeptů na vítěze je víc než dost, jednoznačný favorit v letošní soutěži chybí. Mluví se o íránském taxikáři z filmu Jsou věci, které nevíš, lolitovsky svůdné Anais Demoustier ve francouzském dramatu Sladké zlo, o sugestivní polské kriminálce Matka Tereza od koček či belgicko-francouzském polodokumentárním mystériu Hitler v Hollywoodu, ale i o českých zástupcích 3 sezóny v pekle (o němž jeden z porotců před odchodem ze soutěžní projekce do telefonu kolegovi prohlásil, že je to jeho "aktuální number one v soutěži"), v sekci dokumentů není bez šancí feťačka Katka režisérky Heleny Třeštíkové, o niž byl mezi karlovarským publikem takový zájem, že museli organizátoři jednu projekci přidávat na poslední chvíli.

Zatím jsou Karlovy Vary Unaveny sluncem. Pomyslně, když spolu s Nikitou Michalkovem v pátek večer přihlížely uvedení druhého filmu jeho třídílné historické válečné epopeje, tříhodinového dramatu s podtitulem Exodus, unaveny sluncem jsou ale i ve skutečnosti - Michalkov si pro projekci svého filmu nemohl vybrat lepší den, než tropický pátek. Titulky se totiž v této souvislosti píšou samy. Ostré slunce z karlovarské hlavní kolonády i v sobotu už od časných ranních hodin vyhání fanoušky i filmaře z parna do stínu okolních zahrádek, odpoledne má být ve stínu pětatřicet, v osvěžení zjevně nepomáhá ani (podle očekávání bohužel termální) bazén u hotelu Thermal, kde je zběžným pohledem z patnáctého patra tohoto hotelu, odkud autorka těchto řádků nyní píše, hlava na hlavě.

Letošní festival byl po letech mimořádně horký a slunečný - tradičně se na předchozích ročnících spíš řešila všeobecná zima, bouřky, zvednutá hladina říčky Teplé a vyplavené stanové městečko. Letos karlovarská říčka posloužila hlavně bulvárním novinářům, kteří si tu během prvního víkendu podle očekávání vytvořili skandální kauzu z koupajícího se Jiřího Macháčka, Táni Vilhelmové a Anny Geislerové - a ani poslední festivalový den se netváří jinak než slunečně. Novináře čeká několik posledních projekcí, několik posledních rozhovorů, a nakonec spolu s pozvanými hosty účast na slavnostním závěrečném ceremoniálu. Zda se podaří růžovému Kukymu přepsat festivalové dějiny a stát se prvním loutkovým filmem zvítězivším ve zdejší hlavní soutěži, bude jasné okolo půl osmé večer.