V Řecku je zatím jen jedno místo, kde neklesly ceny: Mykonos, špičková prázdninová destinace pro bohatou kosmopolitní elitu, která ráda hodně paří. Ale Mykonos je nyní výjimkou z pravidla. To zní: ceny v hotelích padají po celé zemi.

“Turistika tvoří 17% ročního ekonomického výkonu země. Nemůžeme si dovolit nebrat ji vážně,“ říká Irini Kakoulidová, šéfredaktorka časopisu Travelogue. „V některých oblastech klesly ceny oproti loňsku o dvacet procent. Mluvím o populárních destinacích jako je Santorini, Kréta, Rhodos, Kos, Korfu, Chalkidiki. Samozřejmě, že je lacinější si koupit zájezd s cestovní kanceláří, ale v této sezóně budou i velké slevy pro individuální cestovatele.“

Podle Helénské hotelové komory ubylo zatím deset procent turistů, takže se hotely snaží. Dimitris Siamos, který pracuje od roku 1969 pro Pacific Travel, jednu z nejdůvěryhodnějších cestovních kanceláří v Aténách, říká, že jedna věc je jistá: „Ani jeden hotel, s nímž spolupracujeme v Egejském moři, nezvedl ceny. Naopak, nabízejí lepší podmínky.“

Když se ptám na stávky, tak Irini Kakoulidová zdůrazňuje, že „lidé jdou stávkovat před přijetím úsporných opatření. Na začátku léta už bude vše v parlamentu schváleno“. A nejhorší možný scénář? Dimitris Siamos říká, že to nejhorší, co se může stát, „že lidé zůstanou o jeden den navíc v Aténách“. Ale i v takovém případě podle něho vědí všichni o stávce dopředu, všichni se na ni připraví a „hotely si nikdy nepřipočítávají navíc“.

Když pomineme ubytování a stávky, kolik bude v těchto dnech stát normální večeře nebo ledová káva na horkém slunci? „Restaurace sami berou na sebe zvýšení daní a nabízejí většío monosti různých menu než dříve za nižší ceny,“ odpovídá Jorgos Hatziyiannakis, vlastník slavné restaurace „Selene“ na Santorini. „My jsme sice víc orientování na gourmety a tudíž dražší, ale jsou tu výborné taverny, kde dobrá večeře nepřesáhne patnáct eur.“ A jak má turista poznat, kam má zamířit? „Jděte tam, kam půjdou místní, Řekové,“ nabízí jednoduchou radu místo konkrétních typů.

Tohle staré pravidlo by v krizí postiženém Řecku mělo turistům ušetřit spoustu peněz. Domácí host se například vyhne turistickým atrakcím jako jsou taverny a kavárny kolem Akropole, kde ledové capuccino stojí pět eur a víc! To je nesmyslné už jen proto, že třeba kavárna v muzeu Nová Akropole nabízí lehký oběd a kávu za mnohem přijatelnější ceny.

Věřte mi: káva by neměla stát víc než tři eura. Vždy se v taverně podívejte, kolik chtějí za řecký salát. Pokud je to víc než pět eur, jděte jinam. Pokud jde o taxi, je dobré mít nějakou představu dopředu, třeba se podívat na webové stránky aténského letiště.

Když jsem se ptala Irini Kakoulidové, jakou radu by dala návštěvníkům Atén, tak říká: „Vyhněte se náměstí Omonoia, pozdě večer pro samotného turistu není bezpečné.

A jeden tip na závěr: velké ostrovy, hlavně Kréta, nabízejí velké množství pobytů za velmi různé ceny, jídlo je skvělé a krásných pláží hodně. A ještě rada na závěr: místní teď nikdy neodcházejí z obchodu nebo restaurace bez účtu. Pokud letos přijedete, prosím pomozte nám porazit daňové podvodníky.