Německo ve svém boji za stabilitu eurozóny nepřestává překvapovat. Angela Merkelová (respektive finanční regulátor Bafin) trhům zakázala krátké prodeje (short sales) vládních dluhopisů a akcií deseti vybraných bank plus prodeje CDS. Záměr uklidnit trhy ale moc nevyšel. Není to ostatně poprvé, co se dobře míněné opatření zcela minulo účinkem. Je to podobné situaci, ve které se hysterická matka snaží zklidnit rozrušené dítě řevem „buď prosím tě konečně v klidu“. Německá opatření zkrátka trhy nestabilizovala, ale naopak uklidňující se trhy rozrušila. Proč? 

Zarážející je především nulová koordinace německých opatření s ostatními členskými zeměmi eurozóny. To samo osobě vyvolává jistá podezření a pro trhy více otázek než uklidňujících odpovědí. Proč Němci přijímají narychlo opatření, která nejsou koordinovaná s ostatními, a tím pádem vymahatelná za hranicemi Německa? V Londýně, Paříži, Milánu nebo ve Vídni mohou investoři vklidu dál sázet proti evropským dluhopisům, i když to bude ve Frankfurtu zakázané.

Nulová koordinace a překotná rychlost spíše vyvolávají obavy, zda německá kancléřka náhodou neví něco víc než trhy a nesnaží se dopředu preventivně chránit německý finanční systém. Přijatá opatření mohou být odrazem nejisté podpory pro mega-záchranný balík v německém parlamentu. O zárukách v hodnotě 440 mld EUR (připadající na EMU nad rámec podpory Řecku) má totiž hlasovat německý parlament v pátek a proslýchá se, že podpora tentokrát nemusí být úplně jistá. Německé ne balíku by přitom mohlo rozpoutat v eurozóně pravé peklo.

Všechny tyto úvahy se sice zatím nesou v rovině spekulací, ty ale v dnešní atmosféře nejistoty rostou stejně rychle jako houby po dešti.  Trhy se tak okamžitě ucýlily k bezpečným a likvidním americkým dluhopisům a zbavovaly se všech rizikových aktiv. Silný výprodej zažívá především euro. Na to také na rozdíl od akcií a dluhopisů těžko nějaký politik někdy uvalí zákaz krátkých prodejů. Devizový trh je pro politiky příliš velké sousto - je velice málo organizovaný, rozptýlený po celém světě a obchodují se na něm ohromné objemy - na EUR/USD až 900 miliard USD za den. Tento trh tak do budoucna nehledě na snahu politiků zůstane věrným barometrem důvěry globálních investorů v budoucnost eurozóny. 

Psáno pro http://www.kurzy.cz/