Mezi závažné bezpečnostní problémy České republiky patří situace v oblasti drog. Zejména v Praze byl v loňském roce zaznamenán vysoký počet drogových trestných činů i související sekundární kriminality, tedy výtržnictví, kapesních krádeží, krádeží v obchodech, násilných trestných činů, které poznamenávají každodenní život  Pražanů i návštěvníků hlavního města a budí pohoršení. Mezi nejrozšířenější drogy patří marihuana, pervitin, heroin, zneužívaný lék SUBUTEX, stále snadněji lze získat také kokain. Ceny těchto látek se snižují a stávají se tak dostupnější pro širší spektrum zájemců, tedy i pro ty mladší. Celých 45% českých šestnáctiletých má zkušenosti s konopnými látkami, čímž se z naší země pomalu stává skutečný drogový ráj.

 

Dnes jsem si se zájmem prohlédl klip kandidáta ODS do parlamentních voleb za Moravskoslezský kraj na 34 místě Václava Bečicy. Pro ty, kteří ho neviděli, pouze stručně zrekapituluji. Pan Bečica se snaží přesvědčit svým klipem voliče, aby mu dali preferenční hlas, a za to nabízí legalizaci marihuany. Lídr kandidátky Drobil se od tohoto klipu ihned distancoval. Popravdě řečeno, nepodezírám tentokrát ODS, že by tímto krokem chtěla získat na svou stranu konzumenty lehkých drog. Klip je tak neuvěřitelně nekvalitní a hloupý, že pouze demonstruje to, že i na kandidátku velké strany se občas dostane skutečný duševní gigant. J

 

Za mnohem nebezpečnější pokusy o legalizaci jsem považoval například snahu bývalého ministra spravedlnosti Němce, který před volbami v roce 2006 zcela otevřeně plédoval za legalizaci marihuany. Nejhorší ale je, že celá naše politická a společenská reprezentace je již mnoho let rozdělena na potírače drog (reprezentované typicky plukovníkem Komorousem) a legalizátory (soustředěné v různých neziskových organizacích typu Drop-in). Jejich dvacet let trvající souboj vyústil v nekoncepční vládní politiku v protidrogové oblasti. Tu bude potřeba rychle změnit, jinak se sice budeme holedbat jejími virtuálními úspěchy, ale fakticky se z drog stane celospolečensky akceptovaná alternativa alkoholu a cigaret.

 

Jsem přesvědčen, že vzhledem k alarmujícímu stavu drogové scény je potřeba směřovat nástroje drogové politiky k větší represi a její cíle jak na zvýšení bezpečnosti občanů, tak na preventivní opatření.

 

Abychom dosáhli razantnějšího snížení pouliční kriminality, dostupnosti drog pro mládež a osoby mladší patnácti let, je potřeba zavést účinná opatření v oblasti veřejného pořádku, a to prostřednictvím Přestupkového zákona. Krátce po volbách jsem připraven předložit jeho novelu, která by postihovala jakoukoli formu užívání drogy na veřejně přístupném místě. Není nutné (a dokonce ani vhodné) drogově závislé kriminalizovat, ale pokud užívají drogy na veřejně dostupném místě, pak je potřeba je trestat. Trest formou finanční pokuty, veřejně prospěšných prací, odebrání řidičského průkazu nebo nařízeného léčebného pobytu bude mít pro drogově závislé dostatečně odstrašující účinek a přitom nebude ničit jejich budoucnost v případě, že budou mít snahu se polepšit.

 

Myslím si, že popsaná opatření jsou schopna nám v boji proti drogové závislosti výrazně pomoci. To ale bude platit pouze v případě, že budeme klást důraz na to, aby se v oblasti veřejného pořádku i v dopravě drogové přestupky nepřehlížely, aby se postihy dotahovaly do konce.