Už dlouho nevznikal žádný český film v takových bolestech jako Lidice Alice Nellis. Historik Zdeněk Mahler přitom cenu Sazky za scénář Nokturno o muži, který jako jediný přežil vyvraždění Lidic, získal už před třemi lety. O hvězdném obsazení v čele s Karlem Rodenem, Ivanem Trojanem a Zuzanou Bydžovskou se mluví skoro stejně dlouho.

Přesto práce stále stojí. Producentům se totiž stále nedaří pokrýt vysoký, bezmála sedmdesátimilionový rozpočet. Ačkoliv Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie na Lidice přispěl rekordním grantem ve výši dvaceti milionů korun, například evropský fond Eurimages Lidice svou kvalitou nepřesvědčily.

Nedopadla ani vyjednávání s německými koproducenty (podle nich prý Němci ve filmu Lidice nemají "dostatečně reprezentativní podobu" - jak překvapivé vzhledem k dějinnému kontextu).

Producent Adam Dvořák se proto rozhodl spustit celonárodní sbírku. Přispět má Kladno, Opava či Praha, soukromníci, ale i jednotlivci. Idea sbírky zabrala - točit se má začít snad už konečně v červnu. No, uvidíme. Přesto z příprav Lidic zůstává poněkud hořká pachuť na patře. Zatímco všeliké laskavé české komedie vznikají jako na běžícím pásu a sponzoři se předbíhají v nabídkách a zahrnují je svými logy, na válečné drama o událostech, na které by se nikdy nemělo zapomenout, se pořádá charitativní sbírka. Národ sobě.