Než začne Řecko čerpat prostředky z Mezinárodního měnového fondu, musí předložit tříletý kredibilní plán úsporných opatření a zvyšování daní.

Proč je to důležité? Protože kdyby Řecko začalo ještě v letošním roce škrtat a spořit ještě víc než se zavázalo před měsícem, bylo by to už výhradně kontraproduktivní. Zhoršila a prohloubila by se recese i výběr daní.

Klíčové tedy je, jaký je plán úspor a zvyšování daní v dalších letech.

Zde je třeba doplnit tři věci. Za prvé je důležité vědět, jestli několikaletý rozpočtový výhled bude mít formu zákona nebo alespoň nějaké formy závaznosti. Jinak je to vlastně jenom jakýsi vládní slib.
Za druhé jde o to, jestli potenciálním investorů a věřitelům bude připadat tenhle tříletý plán realistický a věrohodný.
Několikaleté závazné rozpočtové plány a výhledy - to je mimochodem něco, co nadnárodní instituce jako OECD či MMF doporučují státům už hodně dlouho. Škoda, že se tím skoro nikdo na světě v dobrých časech neřídil.

...

Welt am Sontag přinesl v neděli průzkum z kterého vyplývá, že 86 procent Němců odmítá jakýkoli záchranný plán pro Řecko.

To je ovšem velké selhání německé politiky, že nedokáže lidem vysvětlit, že platit budou tak jako tak: když Řecko nezíská půjčku, bude muset tzv. restrukturalizovat dluh a v tom případě budou němečtí daňoví poplatníci sanovat německé banky, které si koupili řecké dluhopisy. A němečtí politici by také měli vlastním občanům vysvětlit, že ani odchod z eurozóny pravidla neumožňují. Řecko by muselo rovnou odejít z Evropské unie.
Zákon o půjčce Řecku nebylo umožněno schválit jako přílepek a přijetí potřebného zákona může v Německu dlouho trvat.

...

Nyní dva výpisky z četby Financial Times. Gideon Rachman srovnává řeckou situaci z Lotyšskem. Podle něj je důležitý rozdíl v tom, že Lotyši dlouho sami cítili, že žijí v nepřirozené bublině. Krom toho si dobře pamatují, co byl komunismus a k radikalismu se nepřichýlí, i když jim budou klesat mzdy v řádech desítek procent.

Oproti tomu si Řekové na pohodlný život za posledních dvacet let zvykli a k radikalismu nemá tamější levice daleko. Udržet sociální smír podle Rachmana asi nepůjde.

Wolgang Munchau upozorňuje, že eurozónu čeká nejdůležitější týden v její jedenáctileté historii. Dokáže Řecko předložit kredibilní plán dluhové redukce. Bude tu jasný příslib půjčky další pomoci, protože 45 miliard dolarů nebude a nemůže stačit? A jaký signál vyšle německá politika?